Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V ZOO ve Dvoře se narodilo mládě vzácného nosorožce. Pojmenovali ho Kyjev

Dobrá zprávy jsou potřeba a jedna taková přišla minulý týden ze Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem. Narodilo se tady mládě kriticky ohroženého nosorožce dvourohého východního. Na počest ukrajinským hrdinům, kteří bojují proti ruským okupantům, dostalo jméno Kyjev. Chovem nosorožců je královédvorská zahrada proslulá po celém světě.

Mládě se narodilo v podstatě přesně týden od invaze ruských sil na Ukrajinu. Pojmenování je dalším vyjádřením naší podpory ukrajinským hrdinům," řekl ředitel Safari Parku Přemysl Rabas.

Kyjev je samec a je to první mládě svého druhu, které se v zoo narodilo po čtyřleté přestávce. Ta byla způsobená přesunem zvířat v rámci samotné zoo, ale taky plánovaným transportem mladých nosorožců zpátky do africké divočiny.

Mládě se narodilo v pátek ve dvě hodiny ráno matce Evě a chovnému samci Davu. První dny života malého nosorožce jsou kritické, ale v případě Kyjeva se vše zatím vyvíjí dobře. Mládě váží 33 kilogramů, od matky pije a ve stáji má veškerý komfort a maximální klid. Kyjev je 47. mládě, které se v zoo podařilo odchovat.

Chov nosorožců má v Safari Parku ve Dvoře dlouholetou tradici. Začal s ním už Josef Vágner, který v roce 1971 přivezl z Ariky první zvířata. Nyní je dvorská zahrada jedním z nejdůležitějších center záchrany ohroženého druhu nosorožce dvourohého východního na světě. Ve volné přírodě jich žije posledních devět set. V Safari Parku jich v současné době chovají 14 a dalších šest nosorožců jižních bílých.

Zvířata s dvorskou krví nyní žijí v zoologických zahradách na celém světě, kde vytvářejí pojistnou populaci v lidské péči. Celkem devět nosorožců dvourohých se ze Dvora vrátilo do divočiny Rwandy a Tanzánie.

Klíčovou roli sehrává zoo i v záchraně nosorožců bílých. V roce 2009 poslala do keňské rezervace čtyři severní bílé nosorožce. Po úhynu samců Suniho a Sudána zbývají nyní v Keni dvě samice, které jsou posledními zvířaty svého druhu na světě. V přirozeném prostředí už se tento druh tedy nedokáže rozmnožit, a tak se vědci snaží zachránit ho pomocí umělé reprodukce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, Zoo, Safari Park, nosorožec, módě, druh, záchrana, chov, Afrika, Kyjev, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, zahrada, Přemysl Rabas, Keňa, Tanzanie, Josef Vágner, Rwanda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ZOO ve Dvoře se narodilo mládě vzácného nosorožce. Pojmenovali ho Kyjev  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.