Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecké kanalizační stoky čeká plošná deratizace. Zbytky jídla vytvářejí ideální podmínky pro potkany

Deratizace kanalizačních stok v Hradci Králové se provádí pravidelně, tak jak ukládá zákon. Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové ji provádějí vždy na jaře. Podle deratizátorů jsou největším problémem zbytky jídla. To nahrává množení potkanů.

Deratizace kanálů v Hradci Králové bude probíhat postupně. Deratizátoři si jednotlivé šachty označují barevnými tečkami. Podle toho poznají, kdy přesně byla nástraha do šachty umístěna. „Při deratizaci používáme dva druhy trávících prostředků (granulí), které nyní nahrazujeme účinnějším a lépe stravitelným zrním,“ popisuje způsob deratizace vedoucí střediska kanalizace Královéhradecké provozní Radim Dus

Samotní deratizátoři s hlodavci do kontaktu nepřijdou. Do mělkých kanálů se nástraha umístí z povrchu a položí se na takzvanou kantovku, což je plošina v kanále, kde neteče voda. Samotná přítomnost člověka v kanále by byla kontraproduktivní. Hlodavci jsou plachá zvířata. Před člověkem prakticky okamžitě prchají.  

Velký problém způsobují zbytky jídla  

Podle vedoucího střediska jsou největším problém zbytky jídla v kanalizacích. A to především potraviny, které se do stok dostanou například skrze drtiče odpadů. Nakrmení potkani tak mají v kanálech ideální podmínky k životu, nepřijímají nástrahy a zcela je vyhubit je pak téměř nemožné.   

„Tímto chceme apelovat na občany, aby nesplachovali biologický odpad a veškeré hygienické potřeby, které do kanalizace nepatří,“ doplňuje Tomáš Hosa, provozní ředitel Královéhradecké provozní. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ivabalk | Pixabay

Štítky stoka, kanál, potkan, hlodavec, Hradec Králové, deratizace, pravidelné, návnada, zbytek, jídlo, kanalizace, Královéhradecká provozní, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké kanalizační stoky čeká plošná deratizace. Zbytky jídla vytvářejí ideální podmínky pro potkany  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.