Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecké lékárny hlásí enormní zájem o lékárničky a další zdravotnický materiál

V reakci na situaci na Ukrajině lidé v krajských lékárnách skupují lékárničky, obvazy, škrtidla a další zdravotnický materiál, po kterém je sháňka na válečné frontě. Jedná se o hlavní sortiment, o který žádají humanitární organizace v celé republice. Některé zboží chybí v tuto chvíli už i u dodavatelů.

Lékárny napříč krajem hlásí enormní zájem o zdravotnický materiál. Lidé vykoupili především mobilní lékárničky, tlakové obvazy nebo zdravotnická škrtidla. Právě to je zboží, o které v tuto chvíli nejvíc žádají humanitární organizace pro válkou zmítanou Ukrajinu.

Zájem o sortiment vhodný do lékárniček je obrovský, trvá to v podstatě od začátku války," řekla Kristína Dvořáková z jedné hradecké lékárny.

Některé zboží chybí už i u dodavatelů. „V současní chvíli máme přímo na prodejně pouze několik posledních obinadel a problémy jsou taky s objednávkami u dodavatelů. Zájem lidí o tyto zdravotnické potřeby je v těchto dnech opravdu velký,“ potvrdila Eva Doušková z další hradecké lékárny.

Řada lidí už se taky byla informovat na možnost darovat krev. Český červený kříž momentálně s Ukrajinou jedná ohledně možnosti dovézt krevní plazmu a krev. Dárce nabádá, aby zatím vyčkali.

Připravuje se to. Zatím by se lidé neměli nikam hrnout na transfuzní stanice, až když to bude vyhlášeno. Krev má jenom omezenou životnost, musí se to plánovat,“ osvětlil prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

Česko tak nyní čeká na sdělení ukrajinské strany a transport připraví ve spolupráci se sousedními státy. Na tiskové konferenci to potvrdil i premiér Petr Fiala (ODS). “Jsme schopni dodat krev i krevní plazmu v následujících týdnech a dodávat ji v řádu stovek jednotek týdně,“ uvedl.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, lékárna, lékárnička, obvazy, obinadlo, škrtidlo, materiál, zdravotník, krev, odběr, dárcovství, Ukrajina, Petr Fiala, ODS, Český červený kříž, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké lékárny hlásí enormní zájem o lékárničky a další zdravotnický materiál  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.