Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ukrajinci, kteří od nás odchází do války, budou citelně chybět třeba ve stavebnictví nebo ovocnářství

Stavební firmy, automobilky, strojírenský průmysl ale třeba i ovocnáři se bez pracovníků z Ukrajiny jen těžko obejdou. Ukrajinci po útoku Ruska na jejich vlast opouští Českou republiku a vrací se k rodinám nebo vstupují do války. Lidé z Ukrajiny tvoří přibližně polovinu pracovníků například v českém ovocnářství a nejvíc budou chybět při podzimní sklizni jablek.

"Pokud by ukrajinští pracovníci odešli, byl by to velký problém. Nebylo by je kým nahradit," řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Ukrajinští pracovníci jsou už standartní součástí pracovních týmů ovocnářských podniků. V České republice mají trvalý pobyt, a nejen krátkodobá tříměsíční víza. V tomto odvětví pracuje kolem pěti tisíc lidí a zhruba polovina z nich jsou Ukrajinci. "Pracují například jako traktoristé, obsluhují různé stroje, pracují na posklizňových linkách," řekl.

Když bude situace opačná a uprchlíci z Ukrajiny u nás budou hledat práci, tak je podle Ludvíka možné, že by zemědělství a ovocnářství mohlo těmto lidem dát práci i prvotní zázemí.

Dalším odvětvím, které by po odchodu Ukrajinců bylo citelně zasaženo, je stavebnictví, kde jsou tito pracovníci jen těžko nahraditelní.

Ukrajinci obsazují nejen dělnické a řemeslně odborné profese, ale také místa technicko-hospodářských pracovníků, kde je vyžadováno odborné středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání," uvedla mluvčí společnosti Strabag Edita Novotná.

Potřeba ukrajinských pracovníků v českém stavebnictví je podle zástupců firem celoroční. "U dopravních staveb, které jsou více závislé na klimatických podmínkách, je největší potřeba od března do prosince, u pozemního stavitelství sezonnost prakticky nehraje roli," doplnila Novotná.

Podle odborníků z pracovních agentur by měl odchod Ukrajinců značný dopad na celý český pracovní trh. "Naše ekonomika se doslova stala na Ukrajině závislou. Dlouhodobě je u nás neobsazeno asi tři sta tisíc pracovních míst. V případě, že nebudeme moct získat zaměstnance z Ukrajiny, hrozí nám ekonomická stagnace," uvedl manažer mezinárodního náboru v Grafton Recruitment Vlastimil Václavík.

Ohodnoť článek

Štítky Ukrajinec, zaměstnání, práce, stavebnictví, ovocnářství, pracovník, trh práce, profese, náhrada, výpadek, válka, Ukrajina, Česko, Rusko, Strabag, Grafton Recruitment

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinci, kteří od nás odchází do války, budou citelně chybět třeba ve stavebnictví nebo ovocnářství  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.