Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecká pobočka Sberbank zůstává zavřená i dnes. Nepůjdou transakce kartou

Sberbank CZ, která má vazby na Rusko, ponechá v pondělí své pobočky uzavřené. A to včetně té v Hradci Králové. Zastavené zůstanou rovněž karetní transakce a internetové bankovnictví. Důvodem je podle banky výrazný odliv vkladů klientů kvůli konfliktu na Ukrajině. Ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami banky tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o fungování banky. Následně v pátek ve 14:00 banka pobočky uzavřela, u některých sledovali situaci na žádost personálu policisté a strážníci. Zároveň některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlásili bojkot služeb banky.

Banka uvedla, že na řešení mimořádné situace spolupracuje se svým akcionářem a průběžně informuje Českou národní banku. Centrální banka již v pátek uvedla, že situaci kolem Sberbank monitoruje a z pozice dohledu i řeší.

"Pobočky banky, které byly z bezpečnostních důvodů v pátek 25. února uzavřeny, nebudou v pondělí otevřeny a zastavené zůstanou rovněž karetní transakce a internetové bankovnictví," uvedla banka. Vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do 100 tisíc eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny. Informace o dalších krocích bude banka zveřejňovat na svých internetových stránkách.

"Je mi velice líto situace, které nyní čelí naši klienti, obchodní partneři i zaměstnanci. I přes úzkou spolupráci s naším akcionářem se nám bohužel nepodařilo nadále zajistit poskytování služeb našim klientům v plném režimu. Společně s našimi zaměstnanci vyvíjíme maximální úsilí k tomu, abychom překonali následky aktuální geopolitické situace a našli co nejpřijatelnější řešení pro všechny naše klienty co nejdříve. Ráda bych jim všem poděkovala za pochopení této mimořádné situace, kterou způsobily externí faktory. Rovněž jsme informovali ČNB a úzce s ní spolupracujeme," uvedla předsedkyně představenstva a generální ředitelka Sberbank CZ Marijana Vasilescuová.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank CZ reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120 tisíc klientů.

Ohodnoť článek

Štítky Hradec Králové, ČR, Sberbank, Rusko, Ukrajina, boje, banka, finance, pobočka, omezení, zavřeno, transakce, karta, zákazník, Sberbank CZ, ruská invaze na Ukrajinu, Česká národní banka, Volksbank, Ministerstvo financí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká pobočka Sberbank zůstává zavřená i dnes. Nepůjdou transakce kartou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.