Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letečtí záchranáři z Hradce strávili loni ve vzduchu 501 hodin. Mají za sebou rekordní rok

Letečtí záchranáři z Hradce Králové mají za sebou perný rok. Počet jejich zásahů stoupl v meziročním srovnání o víc než třetinu. Důvodem je jednak nepřetržitý provoz, který záchranka v krajském městě zavedla, ale taky rozšíření spádové oblasti, kam záchranáři létají. Do dvou minut jsou na cestě k pacientovi.

Vrtulník letecké záchranné služby v Hradci Králové loni odstartoval 771krát, což je zhruba 36procentní nárůst v porovnání s předchozím rokem. Důvodem rekordního počtu zásahů je i to, že vrtulníky mají větší pole působnosti.

"Od 1. ledna 2021 došlo k významnému rozšíření spádové oblasti LZS Hradec Králové v noční době, která nyní zasahuje od Liberce, přes okresy jižně od dálnice D11 na Vysočině až po Jeseníky," uvedl mluvčí krajských zdravotnických záchranářů Ivo Novák.

Noční lety tvořily dvacet procent všech zásahů. V drtivé většině případů šlo ale o tak zvané primární zásahy. Tedy ty, kdy vrtulník letí přímo do terénu k nemocnému nebo zraněnému pacientovi.

Záchranáři musí být připraveni i na zásahy v těžkých podmínkách například v nepřístupném terénu. V těchto případech využívají lanový podvěs pod vrtulníkem.

"Ve vzduchu strávily naše posádky v loňském roce celkem přes 501 hodin, což odpovídá téměř 21 dnům," doplnil Novák.

V případě zásahů letecké záchranné služby hraje zásadní roli čas. Od výzvy, kterou přijme dispečink, je posádka do dvou minut na cestě k pacientovi. Posádka tak musí být perfektně sehraná, což pravidelně nacvičuje.

Výcvik absolvujeme nejen u nás v České republice, ale jezdíme společně i na trenažéry do zahraničí. Souhra je důležitá. Děláme vše proto, aby to fungovalo a u nás to funguje,“ uvedl ředitel DSA Daniel Tuček.

Leteckou záchrannou službu z hradecké základny zajišťuje letecká společnost DSA. Od loňského roku má v Česku šest základen.

<

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DSA

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, letecká záchranná služba, záchranář, lékař, vrtulník, helikoptéra, nemocnice, zásah, oblast, základna, pacient, Ivo Novák, Česko, Liberec, Kraj Vysočina, Dálnice D11, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letečtí záchranáři z Hradce strávili loni ve vzduchu 501 hodin. Mají za sebou rekordní rok  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.