Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie v hradeckém kraji začíná používat speciální software. Pomáhá při pátrání

Policie České republiky společně s Českou zemědělskou univerzitou v Praze vyvinula speciální software s názvem Pátrač. Ten už používají například policisté v Královéhradeckém kraji. Jeho úkol je jednoduchý. Zorganizovat a zefektivnit práci IZS při pátrání po ztracených seniorech, dětech a dalších pohřešovaných osobách.

Do pátrání po pohřešovaných osobách se ve většině případů zapojují všechny složky integrovaného systému. Kromě záchranářů, hasičů a vrtulníku se do hry nastupuje Tým STOP nebo média. Zkoordinovat všechny složky na místě je podle policie logisticky velice náročné.  

I proto vznikl software Pátrač, který umí prakticky okamžitě zorganizovat a povolat potřebné členy integrovaného systému. „S pomocí tohoto softwaru rychle svoláte například psovody z ostatních složek IZS, kteří mají atest na hledání pohřešovaných osob v přírodním terénu a nachází se nejblíže pátrací lokalitě,“ vysvětluje policista Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Vladimír Makeš. Ten byl u vývoje aplikace od samého začátku.  

Díky systému získají všichni oslovení pátrači přesné informace o pohřešované osobě. Pátračům tato informace přijde přímo do mobilního telefonu. A to včetně místa, kde se mají hlásit. Tam už si je velitel zásahu rozdělí do skupin a předá další podstatné informace.  

Ani v této fázi však Pátrač nepřestává pomáhat. Aplikace vytvoří sektory na prohledání, které pošle do navigačních přístrojů pátračů. Dokonce i psy mají obojky s GPS lokátorem. Pátrač tak zaznamenává jejich aktuální polohu i místa, kudy pes prošel.  

„Při nasazení velkého množství sil a prostředků dokáže tato aplikace přehledně evidovat stav pátrání v jednotlivých sektorech a průběžně přes navigace či mobilní aplikace vyhodnocovat výsledky a upozorňovat na místa, která ještě nebyla propátrána,“ dodává Makeš. 

Pátrač zároveň umí vypočítat, kde přibližně se osoba může nacházet. Do výpočtu umí zahrnout například poslední místa, kde byla osoba viděna. Všechna tato logistika běžně policistům trvala několik desítek minut. Aplikace Pátrač ji dokáže efektivně za pár vteřin. Ušetřený čas tak policisté mohou věnovat samotnému pátrání, během kterého hraje roli každá minuta.  

Při pátrání pomůže i selfie nebo reflexní oblečení   

Policie České republiky každoročně pátrá po více než dvou stovkách seniorů, kteří se ztratí převážně v lese. Většinou v dobré kondici přijedou k lesu autem, vezmou houbařský košík a vyrazí. S přesvědčením, že se za chvilku vrátí, vyrazí nalehko, bez léků a často i bez telefonu.  

„Velice rychle se může změnit jejich zdravotní stav, pak už je pozdě,“ varuje mluvčí policie Zuzana Pidrmanová. Stačí málo a senior ztratí přehled o tom kde je, i když místo moc dobře zná. Výjimkou nejsou ani různá zranění, vymknuté kotníky nebo pády. V takových případech se stav seniora může rychle zhoršovat a může pro něj být obtížné i přivolání pomoci.  

„Seniorům či chronicky nemocným rozhodně doporučujeme nepodceňovat přípravu, a i v případě krátkých procházek alespoň informovat blízkou osobu o lokalitě, kam se vydávají,“ upozorňuje policie.  

U delších procházek do přírody je nezbytné, aby si přibalili dostatek tekutin, svačinu, užívané léky a oděv odpovídající ročnímu období. Nevhodné jsou podle policie například maskáčové vzory a tmavé barvy. Dobrou pomůckou může být pestrobarevná bunda.  

Ve všech případech je vhodné nevycházet bez nabitého mobilního telefonu. „Ne vždy je všude dobrý signál pro dovolání se, doporučujeme do kapsy přibalit obyčejnou píšťalku, kterou se dá lehce přivolat pomoc či upozornit na nebezpečí, že něco není v pořádku,“ dodává Jan Rybár, vedoucí odboru pátrání kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR.  

Policie dále doporučuje, aby každý z nás naučil svého dědečka a babičku pořídit jednoduchou selfie fotku. Tu by měl senior udělat pokaždé, když jde sám do přírody. „Je však důležité, aby si ji nenechal v telefonu. Je nutné, aby jí před odchodem poslal rodině,“ dodala mluvčí Pidrmanová. V případě, že se senior dostane do problému, může fotka pomoct v pátrání policii. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, pátrání, software, Pátrač, organizace, práce, usnadnění, aplikace, ČR, Královéhradecký, kraj, nezvěstný, Královéhradecký kraj, Česko, Česká zemědělská univerzita v Praze, Policejní prezidium České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v hradeckém kraji začíná používat speciální software. Pomáhá při pátrání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.