Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VAK Hradec Králové vymění přívodní potrubí do hlavního vodojemu

Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové vymění 2,5 kilometru dlouhé potrubí zásobující vodou hlavní hradecký vodojem ve čtvrti Nový Hradec Králové. Stavbu za 136 milionů korun zahájí v březnu. Hotová by měla být do konce roku 2023. Ppotrubí pochází z roku 1960 a již je na hranici životnosti.

Potrubím o průměru 60 centimetrů se do vodojemu Nový Hradec na vyvýšenině nad městem čerpá voda z úpravny vody na řece Orlici na Slezském Předměstí. Kromě upravené vody z Orlice do vodojemů potrubím proudí i voda z podzemích pramenišť. První menší část rekonstrukce potrubí již vodárny udělaly v minulých letech.

Nynější výměnu potrubí stavbaři udělají z větší části otevřeným výkopem. "Trasa potrubí vede hustou zástavbou města a z toho důvodu bude docházet k dočasným omezením v místě stavby," řekl technicko-provozní náměstek vodáren Pavel Loskot. Potrubí vede například podél Gočárova okruhu v úseku od Orlického mostu po nadjezd v Malšovické a pod Brněnskou ulicí. Jde o dopravou nejzatíženější oblast ve městě.

Podzemní vodojemy na Novém Hradci Králové mají celkový objem 48,5 tisíc metrů krychlových. Obvykle v nich je přibližně 20 tisíc metrů krychlových vody, což představuje zásobu vody pro Hradec Králové a nejbližší okolí na jeden a půl dne.

Vodárny chystají v Hradci Králové také obnovu kanalizační stoky a vodovodu v Erbenově ulici, a to od března do konce srpna. Investice přijde na více než 12 milionů korun.

VAK Hradec Králové je majitelem vodárenských a kanalizačních sítí a zabývá se hlavně investicemi. Přes 99 procent akcií vodáren vlastní obce v čele s Hradcem Králové.

Provoz sítí, dodávky vody a fakturace klientům zajišťuje společnost Královéhradecká provozní (KHP) ze skupiny francouzské Veolie. Provoz vodáren má KHP pronajatý od října 2005 na 30 let, ze sítí VAK v regionu zásobuje pitnou vodou přes 169 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, voda, stavby, firmy, VAK Hradec Králové, Hradec Králové, vodárna, Nový Hradec Králové, Orlice, Slezské Předměstí, Veolia Environnement, Královéhradecká provozní, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VAK Hradec Králové vymění přívodní potrubí do hlavního vodojemu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.