Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podvodníci se vydávali za bankéře a důvěřivou ženu připravili o životní úspory

Podvodníci mají novou fintu, jak z důvěřivých lidí vylákat peníze. Vydávají se za zaměstnance bankovních domů a poškozené po telefonu přesvědčí, že někdo zneužil jejich občanský průkaz. Přijdou s legendou, podle které je nutné vybrat hotovost, aby o ni člověk nepřišel. Klient má následně vložit peníze do bitcoinmatu, aby své úspory uchránil před zneužitím. Stane se však přesný opak.

Dosud neznámý pachatel tímto způsobem obral důvěřivou ženu o statisíce korun. V pátek 18. února ji telefonicky oslovil s vymyšleným příběhem, že někdo předložil v jedné bance její občanský průkaz a zažádal o úvěr ve výši dva a půl milionu korun.

Žena volajícímu sdělila, že se jedná o omyl, protože má účet v jiné bance. Následně ji měl tedy kontaktovat někdo z její banky a z policie.


O 15 minut později jí opět telefonicky kontaktoval tentokrát její „bankéř“, který chtěl, aby se dostavila na pobočku. Měla rychle vybrat peníze z účtu, což zdůvodnil tak, že peníze budou důkazním prostředkem pro policisty, kteří vyšetřují podvody,“ popsala policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Následně ženu poslal do pardubického nákupního centra a komunikoval s ní přes aplikaci WhatsApp. Dle pokynů měla vybrat své peníze a vložit je v obchodním centru do bitcoinmatu v přízemí.

Poškozená to udělala a do bitcoinmatu vložila 120 tisíc korun. Dále měla zajít do své banky a zažádat si o úvěr 300 tisíc korun, což učinila. I tyto peníze pak vložila do bitcoinmatu, kde měly být podle podvodníka v bezpečí.

Podvodník jí měl přes WhatsApp zaslat číslo účtu, kam peníze vložila, což se do současné doby nestalo,“ dodala mluvčí.

Případ šetří kriminalisté v Hradci Králové a v souvislosti s tím varují veřejnost před těmito podvodníky. Roli zaměstnanců banky mají dobře nastudovanou a přesně ví kam zacílit. Policie proto opakovaně připomíná, že opravdový zástupce banky klienta nikdy nevyzve k výběru hotovosti po telefonu.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, podvod, úspory, bankéř, telefon, hovor, podvodník, úvěr, bitcoinmat, policie, vyšetřování, peníze, banka, bankomat, WhatsApp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci se vydávali za bankéře a důvěřivou ženu připravili o životní úspory  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.