Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V hradecké MHD půjde platit telefonem a hodinkami. Se změnou přijde i zdražení jízdného

Nový odbavovací systém v Hradci Králové by měl začít fungovat nejpozději do konce tohoto roku. Hlavní změnou, kterou cestující zaznamenají bude, že umožní platit jízdné pomocí karty, hodinek nebo chytrého telefonu. To zatím fungovalo jen ve vozech trolejbusů. S novým odbavovacím systémem by rovnou mohlo nastat i avizované zdražení jízdného.

„Současně by to byl i vhodný moment, kdy by mohlo dojít k uvažované úpravě ceníku MHD, která nás vzhledem k růstu inflace, cen energií, mezd a dalších vstupů nejspíš čeká. Se zástupci klubů v zastupitelstvu jsme se tak dohodli, že ke změně cen jízdného by mělo dojít nejdříve až v rámci zprovoznění nového odbavovacího systému,“ obhajuje rozhodnutí vedení města primátor Alexandr Hrabálek (ODS). 

Nový odbavovací systém dodá a naistaluje společnost EM TEST ČR, která spravuje i ten současný. Dopravní podnik za něj zaplatí 24,9 milionu korun bez DPH.  

„Součástí zakázky je i obnova systému dispečerského řízení, e-shopu pro zákazníky a pořízení devatenácti nových elektronických označníků na vybraných jedenácti zastávkách. Ty budou v on-line režimu a cestujícím budou mimo jiné poskytovat informaci o reálném příjezdu spoje do zastávky a kompletní jízdní řády příslušné zastávky,“ popisuje náměstek primátora Pavel Marek (ANO). 

V současné době není přesně jasné, kdy odbavovací systém začne fungovat. Podle serveru HK City na to má společnost 12 měsíců od podpisu smlouvy. Ta byla uzavřena 23. prosince 2021. Podle radnice je třeba celý harmonogram ještě doladit. Především je důležité najít způsob, kterým se přejde ze starého odbavovacího systému na nový.  

„Chceme, aby se podařilo vše nastavit tak, aby nový systém poskytoval všechny požadované služby v rámci odbavení cestujícího, současně ale aby fungovaly stávají městské karty,“ říká ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham

Nejdříve bude systém fungovat ve zkušebním provozu. Ten by měl trvat zhruba 30 dní. Kromě palubních počítačů, čtecích jednotek, audiohlásiče nebo palubních počítačů se mají instalovat i takzvané on-line zastávkové označníky. Ty budou na 11 vybraných zastávkách po celém městě. Cestující na ně narazí například na třídě Karla IV., třídě ČSA, Gočárově třídě nebo u zastávky Futurum. Dále by se mělo jednat o nové sčítání cestujících.  

Tendr na nový odbavovací systém se Dopravnímu podniku a městu nedařilo dlouhodobě zrealizovat. Jde v pořadí o třetí soutěž, která byla vypsána. První byla vypsaná už v roce 2017. Všechny předchozí však Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil.   

Ohodnoť článek

Foto CityBus

Štítky DPMHK, Hradec Králové, dopravní, podnik, MHD, autobus, trolejbus, doprava, veřejný, systém, odbavovací, platba, karta, hodinky, telefon, zdražení, jízdné, dopravní společnost, Alexandr Hrabálek, ODS, Em Test ČR, Karel IV. Lucemburský, Pavel Marek, České a

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradecké MHD půjde platit telefonem a hodinkami. Se změnou přijde i zdražení jízdného  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.