Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pět desítek fotek plechů. Muzeum východních Čech v Hradci Králové nabídne netradiční výstavu

Plechová abstrakce. To je téma, kterému se bude věnovat první letošní výstava Muzea východních Čech v Hradci Králové. Od 16. února do 3. dubna nabídne hlavní sál snímky místního fotografa a výtvarníka Martina Veselého.

Půjde o 50 originálních obrázků, které jsou kombinací fotografování rozličných plechů a jejich následného výtvarného zpracování. „Plechy fotografují kolegové už desítky let. Já se ale snažím jít více do hloubky, aby měl obraz přidanou výtvarnou hodnotu. Chci ukázat nevšedně - všední objekty, které míjí lidé takřka bez povšimnutí. Je to takové snové, jako když se v létě díváte do mraků a přemýšlíte, co vám připomínají,“ říká autor fotografií Martin Veselý.  

Původní práce Martina Veselého se soustředila hlavně na barvy. Postupem času přešla k hledání geometrických tvarů ve spojení s krajinou, zvířaty a také lidmi. Autorovým vzorem byl jeho děda Ctibor Veselý, který ho naučil vnímat především detaily v různých materiálech.  

„Vzpomínám, že často říkal, ať hledám krásu v ošklivosti a tak se vydávám do sběrných dvorů, vlakových muzeí, na nádraží i do starých továren a nacházím třeba garážová vrata, ale také reklamy u silnic, trafostanice nebo střechy,“ vysvětluje Veselý. 

Najít správné plechy je sice o zkušenostech, ale také o štěstí a náhodě, tvrdí autor. Když už najde ten pravý, většinou se k němu vrací vícekrát. Naučil se totiž vnímat, že jinak vypadá takový plech, když na něj svítí sluneční paprsky a rozsvítí rez, nebo třeba ráno v zimě, kdy je omrzlý či po dešti, kdy je zase kontrastní. 

Ohodnoť článek

Foto | Zdroj s využitím tiskové zprávy

Štítky Muzeum východních Čech, Hradec Králové, výstava, fotky, kultura, společnost, plech, Martin Veselý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět desítek fotek plechů. Muzeum východních Čech v Hradci Králové nabídne netradiční výstavu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.