Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na novém úseku D11 chybí správné značení. Vše už je připraveno na obchvat Jaroměře, hájí se ŘSD

Na otevření dvou nových dálničních úseků z Hradce Králové do Jaroměře čekali řidiči několik let. Když už je vše otevřené, chybí správné značení. Na zmatek v dopravních značkách na nové trase D11 si stěžují řidiči osobáků i kamionů. Policie už dokonce řešila řidiče, který skončil v protisměru.

„Myslím, že Ředitelství silnic a dálnic podcenilo situaci, a v nasávacím území dvaceti kilometrů kolem dálnice nemáme odpovídající značení a navádění na cíle. Řidiči tranzitní nákladní dopravy často neví, kudy mají jet, a osobní vozidla projíždí, kudy to jde,“ stěžuje si hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Chce se proto sejít se zástupci ŘSD a situaci vyřešit.  

Odborníci poukazují na to, že se značením má problémy především tranzitní doprava. Řidiči kamionů se často řídí podle zelených cedulí. V řadě případů tak minou sjezd, který je vyvede na Náchod a hranice s Polskem.  

Když už řidič z dálnice sjezd přejede, nezbývá mu nic jiného než dojet na konec u Jaroměře. Tam se pak otáčí na novém kruhovém objezdu a druhou stranou dálnice se vrací zpět ke správnému sjezdu. To vše kvůli tomu, že mají kamiony jedoucí na Náchod zakázaný průjezd Jaroměří.  

Ředitelství silnic a dálnic se hájí tím, že je vše připraveno na obchvat Jaroměře, po kterém se řidiči na Náchod dostanou. „Dopravní značení na dálnici D11 je už postavené tak, aby počítalo se severním obchvatem Jaroměře,“ řekl pro Českou televizi mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Problém je v tom, že se stavbou obchvatu se ještě ani nezačalo. 

Značení podél dálnice mate i řidiče osobních vozů  

Zmatek ve značkách podél nové dálnice nemají jen řidiči tranzitní dopravy. Na začátku února policejní hlídka potkala jednoho řidiče v protisměru. Ihned ho zastavila a otočila. Dvaapadesátiletý šofér měl doklady v pořádku a dechová zkouška u něj měla negativní výsledek. Muž policistům řekl, že ho zmátlo dopravní značení na nájezdu na dálnici. 

„Ve správním řízení mu hrozí pokuta od pěti do deseti tisíc korun a dále zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Pižlová

Kromě značení chce hejtmanství řešit i tranzitní dopravu v úseku od Semonic do Hradce Králové. Celá řada řidičů využívá původní trasu a na dálnici vůbec nenajedou. „Tranzitní nákladní dopravu, která zatím stále jezdí přes Holohlavy, je nutné omezit a odvést na dálnici,“ pokračuje hejtman s tím, že problémy jsou také na krajských silnicích. Například v okolí Heřmanic, u nichž končí zprovozněný úsek dálnice a vozidla zde sjíždí na novou kruhovou křižovatku. 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Milan Mařas | Hradecká Drbna

Štítky D11, doprava, Hradec Králové, Smiřice, Jaroměř, Piletice, ŘSD, ČR, infrastruktura, video, silnice, tranzit, značení, značky, navigace, Královéhradecký, kraj, dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, Dálnice D11, dopravní značka, Náchod, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš Weishäupl

Problém nebude ve značkách,ale v tom že se řidičský průkazy rozdávají jako by to bylo nějaké lidské právo mít papíry na auto.... Denně vydím jaké problémy mají někteří řidiči na obyčejném kruháči u Heřmanic, kde docela často řidiči jedou přes kruháč v protisměru, nebo odbočí z kruháče do pole kde jednoho dne povede obchvat.. Jen na tomto kousku třeba od Jaroměře jsou asi dvě zneplatněné směrové značky +zákaz odbočení v pravo a přímo v nájezdu jsou ještě přenosná značení,ale stejně se najdou takový,kterým to nedojde...

Sobota, 12. února 2022, 06:36Odpovědět

Na novém úseku D11 chybí správné značení. Vše už je připraveno na obchvat Jaroměře, hájí se ŘSD  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.