Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pajkrova flošna v Hradci Králové se má proměnit na studentské centrum. Město hledá projektanta

Objekt takzvané Pajkrovy flošny v Hradci Králové by se měl proměnit na studentské centrum. Postaven byl v 18. století jako součást hradecké pevnosti. Město by nové prostory využívalo ve spolupráci s vysokými školami. V současné době radnice hledá projektanta, který by zpracoval všechny potřebné dokumenty. Ty chce mít vedení města na stole do roku 2024.

Objekt dlouhá léta sloužil jako sklad a nyní chátrá. „Naším záměrem je toto místo přetvořit na vysokoškolské centrum, které poskytne zázemí pro setkávání lidí a navazování nových kontaktů a vztahů, sdílení informací a vzdělávání,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).  

Po opravách by měl vzniknout jeden velký přednáškový sál pro zhruba 60 až 70 lidí. Kolem něho bude k dispozici několik menších poslucháren, do kterých se vejde po zhruba 12 studentech. K dispozici budou i sociální zařízení nebo kuchyňka a cateringové zázemí. 

„Hradec Králové má aktuálně zhruba 13,5 tisíc vysokoškolských studentů. Ti však nemají žádné důstojné zázemí,“ dodává primátor. V novém centru se podle jeho slov budou moct scházet studenti ze všech vysokých škol v Hradci Králové. V plánu je zde pořádat přednášky, semináře i kurzy pro veřejnost. 

Město bude žádat o dotaci, zbytek zaplatí z půjčky  

O vypsání výběrového řízení na projektanta rozhodla rada města tento týden. Cílem je vybrat společnost, která zpracuje všechny stupně projektové dokumentace a zároveň získá stavební povolení. U současného projektu je třeba také zaktualizovat studii, ze které se bude vycházet.  

„V případě, že se podaří projektanta vysoutěžit do jara a vše ostatní půjde podle plánu, mohla by být veškerá dokumentace včetně stavebního povolení dokončená v průběhu roku 2024, kdy by mohly být zahájeny stavební práce,“ uvádí investiční náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).  

Radnice plánuje projekt od roku 2012. Tenkrát se počítalo s náklady kolem 35 milionů korun. Nyní se mluví o 75 milionech. Samotná rekonstrukce by mohla začít v roce 2024. 

Stavbu má zaplatit město Hradec Králové, stane se tak investorem rekonstrukce, který zajistí potřebné dokumenty a vysoutěží dodavatele stavby. Peníze na rekonstrukci částečně poskytne dotace. Zbytek město dofinancuje z úvěru.  

„Nyní budeme detailně prověřovat možné dotační podpory, do kterých bychom se mohli zapojit se záměrem vlastní rekonstrukce objektu,“ dodává náměstkyně primátora pro oblast dotací Monika Štayrová (ANO).  

Radnice však spolupracuje s Královéhradeckým krajem, hradeckou fakultou Univerzity Karlovy a také Univerzitou Hradec Králové. „Předpokládáme, že rekonstruovaný objekt zůstane v majetku města a bude jej provozovat Univerzita Karlova. Tedy podobný model jako v případě budovy Muzea východních Čech, která patří městu, ale sídlí zde a provozuje ji krajská organizace,“ vysvětluje primátor. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK,

Štítky Pajkrova, flošna, Hradec Králové, rekonstrukce, centrum, studenti, fakulta, Univerzita Karlova, vizualizace, foto, primátor, ODS, dotace, Alexandr Hrabálek, Jiří Bláha, Monika Štayrová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pajkrova flošna v Hradci Králové se má proměnit na studentské centrum. Město hledá projektanta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.