Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Sedm obcí na Jičínsku získalo napojení na silný zdroj vody. Má vyřešit problémy s dodávkami

Sedm obcí s 1 300 obyvateli ve východní části okresu Jičín získalo napojení na kvalitní a silný zdroj vody. Stavbu za 41,1 milionu korun bez DPH do potrubí a vodojemů udělala od dubna 2020 Vodohospodářská a obchodní společnost (VOS) Jičín. Proti původním plánům stavbaři dílo dokončili o půl roku dříve. Společnost na Jičínsku zásobuje vodou asi 62 tisíc lidí.

Stavbaři osmi kilometry potrubí napojili na vodárnu a prameniště v Hořicích-Březovicích vodovody v obcích Jeřice, Cerekvice, Skála, Třebovětice, Chloumek, Boháňka a Doubrava. Zdroje vody v těchto obcích severovýchodně od Hořic byly velmi slabé a málo kvalitní. V některých byla kvalita vody na limitních hodnotách dusičnanů. V Jeřicích proto musely vodárny dodávat části odběratelů vodu balenou. Na Doubravě byl zdroj vody tak slabý, že tam v létě musely vodárny vodu dovážet.

Novým potrubím o délce 5,15 kilometru stavbaři nejprve propojili březovickou úpravnu vody s vodojemem a prameništěm Bahna, na které je napojený skupinový vodovod obcí Jeřice, Boháňka, Cerekvice, Třebovětice, Skála a Chloumek. "Voda zde dlouhodobě obsahovala nadlimitní množství dusičnanů a byla omezena výjimkou. Hrozilo, že by během pár let hygienické limity nestačily a voda by nebyla pitná,"  řekl ředitel vodáren Richard Smutný. K doplňování vodojemu na prameništi Bahna stavbaři v Březovicích postavili novou čerpací stanici.

Následně stavbaři vybudovali téměř tři kilometry potrubí z vodojemu Chloumek do Doubravy. Více než polovinu trasy museli vylámat ve skalnatém podloží. Součástí investice byly i opravy vodojemů a výměna technologií. Na stavbu jičínské vodárny získaly evropskou dotaci z operačního programu Životní prostředí ve výši 26,4 milionu korun bez DPH.

Vlastníky společnosti VOS Jičín jsou města a obce v čele s Jičínem, Hořicemi a Novou Pakou. Předloni společnost vykázala při obratu 200 milionů korun zisk 4,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto RitaE | Pixabay

Štítky ČR, voda, stavby, firmy, VOS Jičín, Jičín, okres Jičín, vodárna, Jeřice, Skála, Třebovětice, Boháňka, Chloumek, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm obcí na Jičínsku získalo napojení na silný zdroj vody. Má vyřešit problémy s dodávkami  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.