Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Poslední lednový víkend nabídne spoustu zábavy na sněhu. Poradíme kam vyrazit

Poslední lednový víkend nabídne v Královéhradeckém kraji spoustu zábavy na sněhu. V Deštném v Orlických horách se bude jezdit na skibobech, v Malé Úpě v kostýmech na historických rohačkách, na Horních Mísečkách se bude závodit na běžkách a v obci Jedlová vyvrcholí letošní Šediváčkův long. Do Hradce pak můžete vyrazit na bleší trh, do Broumova na prohlídku kostela a za dobré vysvědčení půjdou děti zdarma do Aquacentra.

V Deštném v Orlických horách se od 28. do 30. ledna koná finále českého poháru a Mistrovství České republiky v jízdě na skibobech. Všichni příznivci jízdy na třech lyžích tady mohou nejen fandit, ale také si jízdu na skibobu vyzkoušet. Závody budou probíhat na černé sjezdovce Závodní a budou hostit elitu skibobového světa v pátek i v sobotu. Oba soutěžní dny mají shodný harmonogram, první kolo začíná o půl desáté dopoledne a pokračuje se po obědě ve 12:20  kolem druhým. Finále poháru České republiky přivítá jak dospělé kategorie mužů a žen, tak juniory.

Orlické hory budou ale patřit taky musherům. Od 25. do 29. ledna probíhá už 25. ročník jednoho z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě – Šediváčkův long.  Do Deštného se na start závodu sjelo tradičně kolem sedmi set tažných psů a více než stovka musherů z ČR, Německa, Rakouska, Švýcarska, Italie, Holandska, Chorvatska, Maďarska a Polska. Absolvují tady tradiční dvě stě kilometrů dlouhou čtyřetapovou trať a tři sta kilometrů dlouhou pětietapovou trať nevyzpytatelnou a krásnou přírodou Orlických hor s jedním povinným přenocováním na sněhu. Tradičně se začíná a končí v osadě Jedlová. Šediváčkův LONG nabízí ojedinělý zážitek závodníkům a jejich psům, ale i divákům.

Ve skiareálu Malá Úpa U Kostela se v neděli bude závodit na rohačkách.  Koná se tady Historický závod rohaček – Memoriál Josefa Tylše. Historický závod rohaček je již tradiční zimní zábavou, která baví nejen soutěžící ale také diváky v areálu U Kostela. Závod se skládá ze sjezdu na rohačkách, svozu slámy, přeříznutí polínka starou pilou kaprovkou, ale také z hodnocení nejhezčího historického kostýmu celého týmu. Začátek závodu je v deset hodin dopoledne.

V sobotu 29. ledna mohou zájemci vyrazit na mimořádnou prohlídku národní kulturní památky broumovského kláštera. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost nahlédnout do míst, která jsou běžně nepřístupná. Součástí speciálních prohlídek bude nejen historická část kláštera zahrnující vzácně dochovanou klášterní knihovnu se sedmnácti tisíci svazky knih, refektář s unikátní historickou kopií Turínského plátna a bohatě zdobený kostel sv. Vojtěcha, ale také sklepní prostory, nově opravené Opatské sály, ubytování v mnišských celách klášterního Domu hostů či rozsáhlé půdní prostory. Prohlídky se konají od deseti do dvanácti hodin, a protože kapacita je omezená, je dobré udělat si rezervaci.

V Říčkách v Orlických horách si 30. ledna od půl deváté do 13 hodin můžete vyzkoušet sněžné brusle zdarma přímo na sjezdovce. U vleku najdete stánek, ve kterém vám instruktor půjčí sněžné brusle a dá vám k nim instruktáž.

Za dobré vysvědčení zdarma do Aquacentra v Hradci Králové. Akce, která se pro vzorné školáky koná od pondělí 31. ledna do čtvrtka 3. února. Děti do deseti let, které u pokladny aquacentra ukážou své vysvědčení, na němž nebude horší známka než trojka, mají v těchto dnech vstup do aquacentra zdarma. Nutný je pouze doprovod rodičů, jak vyžaduje návštěvní řád.

V sobotu a v neděli se jede taky tradiční Jilemnická 50. Závody v běžeckém lyžování pro širokou veřejnost. Startovním místem jsou Horní Mísečky v Krkonoších. Závod je veřejný, startují registrovaní i neregistrovaní závodníci. V sobotu od 12 do 15 hodin je na programu individuální volný start na okruhu 15 kilometrů. V neděli se pak jede klasický formát závodu klasickou technikou na 15, 30 a 45 kilometrů.

Na Tylově nábřeží v Hradci králové se v neděli od devíti do dvanácti hodin koná Nábleší - první otevřený bleší trh v centru Hradce. Nábleší je otevřeno pro všechny prodejce s věcmi z druhé ruky, které jim už k ničemu neposlouží, ale ostatním by mohli udělat ještě radost a parádu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, kultura, sport, závody, zima, sníh, bleší trh, skiboby, rohačky, musheři, Malá Úpa, Deštné, Broumov, kostel, zábava, víkend, Deštné v Orlických horách, Hradec Králové, vysvědčení, Šediváčkův long, Jedlová, Horní Mísečky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední lednový víkend nabídne spoustu zábavy na sněhu. Poradíme kam vyrazit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.