Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie řeší další podvod v on-line prostředí. Mladá žena přišla o 40 tisíc korun

V poslední době se doslova roztrhl pytel s podvody v on-line prostředí. Mezi posledními se policistům ozvala sedmadvacetiletá žena z Hradce Králové. Kvůli podvodné SMS zprávě přišla o 42 tisíc korun. Vše přitom vypadalo jako oficiální informace od doručovatelské společnosti.

„Poškozené ženě přišla včera dopoledne SMS, kde místo telefonního čísla bylo uvedeno SPOST. Ve zprávě se dočetla o neúspěšném pokusu o doručení zásilky KPYPCC8VXSG a dále tam stál pokyn k přihlášení na webové stránky české doručovací společnosti,“ řekla mluvčí policie Šárka Pižlová.  

Shodou okolností podvedená žena zásilku od této společnosti čekala. Proto se přihlásila. Po otevření se dostala na věrohodně vypadající webové stránky. Tam vyplnila adresu, jméno, číslo karty a z její zadní strany CVV kód. „Dále měla za náhradní doručení uhradit 50 korun a odeslat ověřovací kód,“ dodává mluvčí.  

Na to, že se jedná o podvod, přišla do několika málo minut. Hned poté, co jí z banky přišlo upozornění o přečerpaní limitu. V internetovém bankovnictví následně zjistila, že z jejího účtu odešlo celkem sedm plateb o celkové částce 42 tisíc korun. Všechny odeslány na zahraniční účty.  

Policie v kraji řeší stále více podvodů. Podvodníci sází na on-line prostředí i kryptoměny

Nejen v Královéhradeckém kraji se množí případy, kdy lidé přišli o své úspory. Jeden z posledních se stal tento týden. Šestačtyřicetiletá žena z Hradecka přišla o 200 tisíc korun. Původně přitom chtěla prodat starý kotel za pár stovek. Podvodník...

Policie upozorňuje:  

  • Nikomu nesdělujte CVV kód a PIN platební karty, autorizační kódy a přístupová hesla.  
  • Neklikejte na žádné odkazy, které mají provést platbu.  
  • Je nutné si uvědomit, že platbu přijímáte, a tedy žádné Vaše údaje kromě čísla účtu nikdo nepotřebuje.  
  • Pokud vám někdo má zaslat peníze, sdělte mu pouze číslo účtu. Jestliže sdělíte někomu údaje z platební karty a na základě Vámi uvedených citlivých údajů bude provedena jakákoli platba z Vašeho účtu, nebude vaše reklamace této platby u banky úspěšná, jelikož jste sdělením údajů hrubě porušili sjednané podmínky banky.  
  • Nenechte sebou nijak manipulovat, pokud nabízíte a prodáváte zboží, požadujte platbu z účtu na účet.  

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniel Agrelo | Pixabay

Štítky podvod, krimi, policie, Královéhradecký, kraj, on-line, platba, inzerát, počítač, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ševčík

Pro někoho to může být nepohodlné, ale já mám internetové platby zakázané. A pokud chci něco koupit, povolím částku jen o málo vyšší. V tomto případě by to bylo 100Kč. Kdysi jsem se také zaregistroval na erotických stránkách a zaplatil poplatek. Ovšem ty jejich služby nestály za nic a to je slabé slovo. Za týden mi přišlo upozornění na neproběhnutou platbu, A do týdne pak další. Tím, že jsem měl zablokované internetové pladby jsem na ně vyzrál. Pak už to nezkoušeli.

Neděle, 30. ledna 2022, 08:26Odpovědět

Policie řeší další podvod v on-line prostředí. Mladá žena přišla o 40 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.