Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Safari parku spustili velkou supí seznamku. Unikátní projekt má vrátit dravce do zoo

V zázemí Safari parku probíhá v těchto dnech pozoruhodný projekt. Zoologové tady spustili supí seznamku. Do zahrady dorazili supi bělohlaví z různých koutů republiky a dostanou možnost si v hejnu najít partnera přirozenou cestou. Supi v přírodě procházejí hlubokou krizí a úspěchy chovu v lidské péči jsou tak stále důležitější. Je to vůbec poprvé co tyto dravce dvorská zoo chová. Znamenají tak první krok k velkému návratu dravců do expozic.

Supy bělohlavé chová safari park poprvé ve své 75leté historii. „Sestavit chovné hejno se snažíme již čtyři roky a nyní poprvé máme velkou šanci na úspěch,“ popisuje zoolog Michal Podhrázský. Šanci najít toho pravého nebo tu pravou dostalo nyní v zázemí zoo šest supů bělohlavých, tři samice a tři samci. Získat především perspektivní zakladatelky chovu je problém, samic je v chovném programu totiž velký nedostatek.

Dvě supice, nepříbuzné všem ostatním ptákům v Evropě, vyjednal zoolog v Moskvě. Poslední dvojice ptáků dorazila z Ostravy na konci října. „Jde o zvířata se složitou minulostí. Ostravská samice měla tendenci svádět samce z tamějšího funkčního páru. Proto jsme se s kolegy domluvili dát jí šanci na rozmnožení tady ve Dvoře,“ vypráví Michal Podhrázský.

Odborníci ptákům připravili v ubikaci hnízdní podložky. Nyní sledují jejich aktivitu a budou vyčkávat, zda jiskra přeskočí a páry se pokusí budovat hnízda a rozmnožovat se. „Právě probíhají námluvy, které jsou klíčové. Věříme, že v rámci šestihlavého hejna si ptáci vyberou a vytvoří harmonické páry. Seznamování ve velkém hejnu přesně kopíruje situaci v přírodě a ukazuje se jako nejúspěšnější strategie. Ne každý pro to ale má podmínky,“ doplňuje Podhrázský.

To, zda bude projekt úspěšný ukáže už leden. „To by měli ptáci začít hnízdit. Vůbec není jisté, zda k tomu už tak rychle dojde, ale věříme, že si ptáci sednou,“ nastiňuje zoolog.

Supi bělohlaví jsou v přírodě ohrožený druh. Coby mrchožroutům jim ve volné přírodě ubylo potravy, což je spojené s proměnou zemědělství a chovu zvířat. Často se také stávají obětmi otravy. Pytláci, kteří zabijí například slona nebo nosorožce, posypou mršinu prudkými jedy, aby kroužící supi k místu nepřitáhli pozornost ochranářů. Není výjimkou, že u jednoho zabitého zvířete najdou ochránci i dva tisíce otrávených supů.

Šancí pro zachování populace supů je tak odchov mladých ptáků v zoologických zahradách a jejich následný návrat do volné přírody. Safari park by rád byl součástí takových programů. Supi prozatím zůstávají v klidu zázemí. Do expozice by se měli přesunout v blízké budoucnosti. Zoo tak udělala první krok k velkému návratu dravců do voliér.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Turnovsko, Dvůr Králové nad Labem, Zoo, safari park, sup bělohlavý, rozmnožování, chov, populace, ohrožení, pytláci, příroda, projekt, ptáci, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Safari parku spustili velkou supí seznamku. Unikátní projekt má vrátit dravce do zoo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.