Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecký kraj zřejmě nepodá žalobu proti výjimce pro opatovickou elektrárnu

Královéhradecký kraj zřejmě nepodá žalobu proti výjimce z emisních limitů pro elektrárnu v Opatovicích nad Labem na Pardubicku. Krajský úřad v Jihlavě, kam byla věc delegována kvůli možnému střetu zájmů, vydal výjimku pro oxidy dusíku a rtuť loni v srpnu, Královéhradecký kraj se proti ní odvolal. Ministerstvo životního prostředí ale rozhodnutí Krajského úřadu Jihlava potvrdilo, a je tak pravomocné. Jedinou cestou, jak rozhodnutí zvrátit, by tak byla správní žaloba.

"Rada Královéhradeckého kraje projednala další postup a již nehodlá činit další kroky proti rozhodnutí Krajského úřadu Kraje Vysočina ani proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí o odvolání. V pondělí věc projednají také zastupitelé kraje," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Královéhradeckému kraji vadilo, že povolené lhůty pro přechod na modernější a účinnější technologie jsou příliš dlouhé. V rozhodnutí jihlavského krajského úřadu jsou výjimky pro oxidy dusíku snížené u dvou kotlů na čtyři roky, u dalších dvou na šest a u posledních dvou kotlů to má být osm let, zatímco původně elektrárna počítala u všech šesti kotlů s osmi lety. U rtuti je stanovena výjimka pro dva kotle na čtyři roky a pro čtyři kotle na šest let, původně to bylo pro všechny kotle šest let. Královéhradecký kraj požaduje, aby elektrárna co nejdříve přešla z uhlí na zemní plyn nebo dřív splnila závěry o nejlepších dostupných technikách pro velké spalovací zdroje.

Obdobnou výjimku z emisních limitů ministerstvo potvrdilo také elektrárně ve Chvaleticích. Správní žalobou rozhodnutí napadly ekologické organizace Hnutí Duha, Greenpeace a místní spolek Zelená pro Pardubicko. Součástí žaloby je také návrh na odkladný účinek, který by v době soudního řízení zakázal elektrárně překračovat limit pro rtuť a oxidy dusíku a zabránil tak později nenapravitelným škodám na životním prostředí a lidském zdraví.

Elektrárna v Opatovicích nad Labem zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a přilehlých obcí, celkem jde asi o 63 tisíc domácností a stovky nemocnic, škol a podniků. Vyrábí rovněž elektřinu. Patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který ovládá miliardář Daniel Křetínský.

Obě elektrárny v minulosti podstoupily modernizaci za miliardy korun. Aby dosáhly požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musely by investovat další vysoké částky, což je podle nich neúměrné poměrně malému snížení emisí. Chtěly proto na šest až osm let zachovat dosavadní limity.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, energie, ovzduší, Hradec Králové, Elektrárny Opatovice, Královéhradecký kraj, elektrárna, žaloba, krajský úřad, Jihlava, Pardubický kraj, Opatovice nad Labem, Kraj Vysočina, Greenpeace, Daniel Křetínský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj zřejmě nepodá žalobu proti výjimce pro opatovickou elektrárnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.