Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Orlických horách odstartoval extrémní etapový závod psích spřežení. Závod potrvá skoro týden

V Deštném v Orlických horách v osadě Jedlová odstartoval 25. ročník extrémního etapového závodu psích spřežení Šediváčkův long. Jako první na trať vyrazila sedmička musherů na trať dlouhou 300 kilometrů. Většina z více než 70 posádek bude od středy závodit na kratší trati 200 kilometrů. Závody potrvají do soboty 29. ledna. Loni se závody kvůli epidemii koronaviru nekonaly.

Musheři z Česka a dalších devíti evropských zemí do Deštného přivezli kolem 700 tažných psů. Proti původním předpokladům je účast nižší asi o 25 posádek. Řadě závodníků nedovolily přijet různé problémy a omezení způsobené epidemií. Kvůli epidemii pořadatelé také zrušili dnešní slavnostní zahajovací ceremoniál.

Počasí a sněhová pokrývka jsou podle Kučery zatím ideální. "Na hřebenech leží přes půl metru sněhu, v nižších partiích je dostatečných 20 až 30 centimetrů. Tratě jsme již projeli a označili," řekl ředitel závodu Pavel Kučera. Věří, že kvůli počasí nebudou muset pořadatelé některé etapy zkracovat nebo rušit. Kromě psích spřežení na tratích závodí i jezdci na sněžných kolech. Do závodu na 300 kilometrů dnes vyrazili tři bikeři.

Třistakilometrová trať je rozdělena na pět etap, závod na 200 kilometrů má čtyři etapy. Součástí závodu je povinný noční bivak. Spřežení nastoupají při závodu více než 7500 výškových metrů. K lídrům klání by měl patřit jeden z nejlepších českých musherů Roman Habásko. Na startu je i Roman Novotný, který ještě žádný ročník Šediváčkova longu nevynechal.

Šediváčkům long patří k nejobtížnějším závodům psích spřežení v Evropě a je nejdelším podobným závodem v ČR. Pojmenován je po severském psu, kterého zastřelil myslivec před startem prvního ročníku závodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Czech Long Trail

Štítky ČR, kondice, sporty, psí spřežení, Orlické hory, Deštné v Orlických horách, pandemie covidu-19, Šediváčkův long, Česko, Pavel Kučera, Roman Novotný, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Orlických horách odstartoval extrémní etapový závod psích spřežení. Závod potrvá skoro týden  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.