Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradec žádal 300 milionů na stadion, z dotace nedostane ani korunu. Je to diskriminační, tvrdí radnice

Bude muset Hradec Králové zaplatit 568 milionů korun za fotbalový stadion sám? Zatím to vypadá, že ano. Národní sportovní agentura (NSA) sice vypsala dotační výzvu, ale krajská metropole neuspěla. Radnice proto agenturu vyzvala, aby výzvu zcela zrušila. Podle primátora města Alexandra Hrabálka (ODS) je diskriminační.

„Po detailním rozboru podmínek programu Nadregionální sportovní infrastruktura, v rámci kterého byla dotační výzva vyhlášena, naši právníci dospěli k závěru, že NSA ve výzvě porušuje zásadu rovnosti a zásadu zákazu neodůvodněné diskriminace,“ říká primátor Alexandr Hrabálek (ODS).  

Žádost o 300 milionů korun z dotace Národní sportovní agentura vrátila Hradci Králové 31. prosince. Zároveň stanovila lhůtu pěti dnů na vyjádření k připomínkám agentury. Podle informací Seznam Zpráv žádalo o peníze na nové sportoviště osm projektů. Nakonec uspělo jen Brno a Jihlava.  

„Připomínky ze strany NSA požadujeme za diskriminační. Město svým projektem podmínky programu neporušilo. Celý proces hodnocení žádostí a rozhodování o dotacích je v režimu správního řízení, to je do doby jeho ukončení neveřejné,“ říká primátor. I proto se vedení města rozhodlo, že Národní sportovní agentuře navrhne, aby celý dotační program zrušila.  

„Podařilo se nám domluvit termín na naši reakci do 20. ledna a dle dohody jsme vyjádření k podkladům, podle kterých by měla agentura rozhodovat o přidělení dotace, zaslali ve středu 19. ledna,“ řekl Hrabálek.  

Zvládne město dostavět stadion bez dotace? 

Ano, ale bude to drahé. Stavba nového stadionu za 568 milionů bez DPH však bude muset být zaplacená z městské kasy. S tím už město počítalo při přípravách tendru, jelikož nebylo jisté, zda se dotaci skutečně podaří získat. Původně se dokonce počítalo s tím, že bude město žádat o 150 milionů korun. Nakonec však požadovalo 300 milionů.  

Stadion musí stát do dubna 2023 

Podle smlouvy musí nová fotbalová arena stát nejpozději do 14. dubna 2023. Tedy do dvou let od podepsání smlouvy. Současný návrh počítá s tím, že zápasy bude sledovat až osm tisíc lidí v hledišti. Po dokončení bude splňovat požadavky a parametry pro kategorii UEFA 4. „To bylo podmínkou jeho zařazení do nabídky stadionů pro utkání českých reprezentačních mužstev,“ řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.  

Na novém fotbalovém stadionu v Hradci Králové by mohla hrát i reprezentace

Na novém fotbalovém stadionu v Hradci Králové by po jeho dokončení mohla přátelské zápasy hrát i mužská reprezentace. Kvalifikační či přátelské duely by v Hradci Králové mohly hrát i nižší reprezentační výběry mužů a výběry žen. Vyplývá to z...

Na stadionu bude celkem 12 skyboxů, z toho dva budou velkoprostorové. Součástí nové stavby bude i amfiteátr do kterého se vejde až 1,5 tisíc lidí. Samotný stadion pak nabídne i ubytování. Celkem zde bude moct přespat až šest desítek lidí. 

Místní čekají už přes 15 let 

Komplikace stavbu nového stadionu v Hradci Králové doprovází dlouhá léta. Příprava trvala dlouhých 15 let. Město muselo vypsat celkem čtyři tendry, ten poslední až v září roku 2019. Pro schválení výsledku tendru hlasovalo 27 zastupitelů, devět se zdrželo, jeden byl nepřítomen. I přesto se na jednání mluvilo o určitých obavách ohledně dodržení smluvních termínů. 

Například zastupitel Jan Holásek (HDK) upozorňoval na to, že dva roky na demolici starého a stavbu nového stadionu stačit nebudou. „Je to obrovské riziko, do kterého jdeme. Jsem přesvědčen, že stadion nás bude stát víc. Že buď budou vícepráce nebo tam nedostaneme to, co si myslíme, že tam bude," řekl na jednání zastupitelstva. 

Radnice musela čelit i námitce, kterou podala společnost PORR. Firmě se nelíbily některé zadávací podmínky soutěže a nastavená hodnotící kritéria. Nelíbil se jí také způsob, jakým město vypořádalo její námitky. Soutěží se tak začal zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. To blokovalo případný podpis smlouvy s dodavatelem. V polovině března loňského roku se však problém vyřešil prakticky sám, když antimonopolní úřad vyšetřování zastavil.  

K podpisu smlouvy tak nakonec došlo 14. dubna 2021 se sdružením firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky stadion, fotbal, Malšovice, Hradec Králové, dotace, magistrát, primátor, NSP, Národní sportovní agentura, výzva, zrušení, sport, stavba, Alexandr Hrabálek, NSA, ODS, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, UEFA, Jan Holásek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec žádal 300 milionů na stadion, z dotace nedostane ani korunu. Je to diskriminační, tvrdí radnice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.