Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradečtí strážníci ročně zachrání desítky lidských životů. Jejich práci ocenil i primátor

Primátor města Hradce Králové Alexandr Hrabálek včera na společném setkání oficiálně poděkoval šestnácti strážníkům městské policie, kteří se aktivně podíleli na záchraně několika desítek lidských životů. Strážníci fungují jako takzvaní First Respondeři. U situací, kdy je lidský život v ohrožení, jsou často jako první. Pomáhají během nejdůležitějších vteřin a minut, ještě před příjezdem profesionálních záchranářů. Jejich počínání si podle primátora zaslouží uznání.

V roce 2020 se hradečtí strážníci v rámci projektu First Responder podíleli na záchraně života u 33 událostí, v loňském roce u 23 a letos již přispěli při záchraně dvou lidských životů. Jejich úkolem je reagovat na případnou výzvu, a ještě před příjezdem zdravotníků poskytnout lidem potřebnou první pomoc.

Aplikace First Repsponder funguje na principu rychlého přenosu informací. Všem složkám integrovaného záchranného systému nebo například zapojeným strážníkům zašle informaci, že někdo v blízkým okolí potřebuje pomoc nebo je v ohrožení života. Pokud je tato výzva strážníkem přijata, aplikace ho začne automaticky navigovat na místo k pacientovi a o přijetí výzvy zároveň informuje i dispečink záchranné služby.

Strážníci First Respondeři musí umět poskytnout první pomoc a provádět kvalitní základní resuscitaci za pomoci mobilního defibrilátoru. Aby mohl být srážník součástí systému projektu First Responder, musí tedy nejprve projít odborným školením od záchranné služby. „Výjezdové vozidlo, které se může k případu dostat jako první, je ve většině případů vybaveno také automatickým defibrilátorem, čímž je zase zvýšená šance na záchranu lidského života. Naši strážníci také opakovaně procházejí školením, aby své znalosti stále zdokonalovali,“ vysvětlil ředitel hradecké městské policie Miroslav Hloušek.  

Primátor ve své děkovné řeči zdůraznil, že služba městského strážníka je často podceňována. Přitom je podle něj náročnější než si mnozí dokáží představit. Strážníci se totiž v rámci své služby starají nejen o zajištění pořádku v ulicích města, ale zároveň také chrání lidské životy. "Situace, kdy je lidský život v ohrožení, nemusí nastat pouze při dopravní nehodě nebo úrazem během sportování. Náhlá zdravotní komplikace může potkat prakticky každého z nás při naprosto běžných denních činnostech, kdy nás to ani nenapadne. Málokdy si uvědomujeme, že právě díky tomu, že jsou strážníci neustále v terénu a blízko nás, je jejich rychlá pomoc ještě před příjezdem záchranné služby často rozhodující. Velmi si vážím toho, že naši strážníci vedle celé řady svých povinností svým obětavým a včasným zákrokem každý rok přispějí k záchraně desítky lidských životů v našem městě,“ řekl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, strážník, Firt Responder, aplikace, primátor, ocenění, poděkování, život, záchrana, defibrilátor, Alexandr Hrabálek, zdravotnická záchranná služba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečtí strážníci ročně zachrání desítky lidských životů. Jejich práci ocenil i primátor  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.