Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ledopád v Labském dole i letos láká stovky lezců. Podmínky jsou teď ideální

Jediný legální terén pro ledolezce v Krkonoších se nachází v Labském dole nad Špindlerovým Mlýnem. Ledopád je vyhledávaným místem pro začínající lezce, kteří si potřebují osvojit základní techniku, i pro trénink těch zkušených, kteří se připravují na složitější alpské terény. V letošní zimní sezoně přilákal už více než dvě stě lezců s mačkami a cepíny. Podmínky jsou teď ideální. Je ale potřeba se registrovat na webu správy KRNAP.

Ledopád v Labském dole je kompaktní ledová plocha, která má v nejvyšším bodě téměř třicet metrů. V České republice je to ledolezecky jedna z nejatraktivnějších lokalit. Správa KRNAP ledopád poprvé zpřístupnila v prosinci 2010 a od té doby se tak děje každou zimu. Letošní sezonu zahájili 25. prosince, na čas byla ale přerušena kvůli oblevě na začátku roku. Od 13. ledna se podmínky zlepšily a od té doby je ledopád opět přístupný.

V Labském dole pravidelně trénuje například i horolezec a skialpinista Radoslav Groh z Vrchlabí. Do povědomí veřejnosti se naposledy dostal loni v květnu, kdy spolu s horolezcem Markem Holečkem zvládli komplikovaný sestup z himálajské sedmitisícovky Baruntse, pod jejímž vrcholem byli kvůli nepříznivému počasí uvězněni téměř čtyři dny. I tento zkušený lezec považuje lezení v Labském dole za atraktivní místo pro svůj trénink a doporučuje ho i jako vhodné místo pro začínající lezce na ledu. "Troufám si říci, že v České republice je to ledolezecky nejatraktivnější lokalita, kde si začínající lezci osvojí techniky, které poté mohou využít ve vyšších horách. Vzhledem k tomu, že lezení po ledu je technicky velmi komplikovaná disciplína, doporučil bych alespoň v těch začátcích lézt pod odborným dohledem," řekl Radoslav Groh.

Aktuální podmínky vnímá Groh jako zatím nejlepší za dosavadní zimu. "Mocnost ledopádu je dostatečná. Výstupových linií je celá řada, takže i když se sejde více lezců, člověk si tam bezpečně a příjemně zaleze," doplnil.

Zájemci o lezení se musí předem registrovat na webu správy KRNAP. Denní kapacita je 16 lidí a největší zájem bývá tradičně o víkendech a když jsou na ledovci ideální podmínky. Lezci mohou na ledopád vyrazit každý den v době od 8 do 17 hodin. Před samotným výstupem je třeba se registrovat na webu správy parku a vyzvednout si papírové povolení. To je k dostání na stanici KRNAPu ve Špindlerově Mlýně. Během výstupu nelze budovat stabilní jištění ani slaňovací kruhy, jištění je možné pouze pomocí ledovcových skob a smyček okolo stromů.

Lezení na jediném přírodním ledopádu v Krkonoších je povoleno také v závislosti na podmínkách, aby nevedlo k poškození přírody. Musí být dostatek sněhu i ledu. Vrstva musí být dostatečná, aby ochránila vzácné lišejníky, mechorosty a cévnaté rostliny na skalách. „Cílem Správy KRNAP je nabídnout lezcům možnost legálního vyžití a zabránit ničení přírody, včetně rušení ohrožených živočichů,“ řekla Petra Šťastná z oddělení ochrany přírody Správy KRNAP.

Případy, kdy lezci nevyužijí systému registrace a na ledopádech se pohybují nelegálně, řeší strážci parku pokutami.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Trutnovsko, Špindlerův Mlýn, KRNAP, ledopád, ledovec, lezec, mačky, příroda, trénink, lezení, Správa Krkonošského národního parku, Labský důl, zima, Krkonoše, Radoslav Groh, Česko, terén, Marek Holeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ledopád v Labském dole i letos láká stovky lezců. Podmínky jsou teď ideální  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.