Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Primátor se nechal vyfotit v domově důchodců bez respirátoru. Sundali jsme ho jen na přípitek, tvrdí politik

Oslava stých narozenin je třeba oslavit – to bez debat. Je však třeba dodržovat aktuálně platná vládní nařízení. Město Hradec Králové zveřejnilo na svých sociálních sítích fotografii z Domova U Biřičky. Své narozeniny tam slavila klientka Jarmila Postolková. V její přítomnosti se nechal vyfotit primátor Alexandr Hrabálek (ODS) i ředitelka domova Daniela Lusková. Nikdo z přítomných však nemá ochranu dýchacích cest.

Vládní nařízení ohledně používání respirátoru a ochrany úst a nosu zní jasně: „Všem osobám se s účinností ode dne 1. listopadu 2021 od 00:00 hod. do odvolání tohoto mimořádného opatření zakazuje pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) ve vnitřních prostorech staveb, které slouží jako zařízení sociálních služeb.“ 

Ředitelka Domova U Biřičky v Hradci Králové Daniela Lusková však porušení tohoto nařízení odmítá. „Pan primátor sundal respirátor, stejně jako já, pouze na přípitek s paní Postolkovou, tak jak fotografie zachytila,“ napsala ředitelka redakci. Podle jejího vyjádření měli všichni přítomní po zbytek oslavy respirátor nasazený.  

Mimořádné opatření vlády sundání respirátorů při konzumaci jídla nebo pití povoluje. „Stoleté narozeniny a přípitek s klientkou jsem jako případ zvlášť hodný zřetele vyhodnotila, neboť šlo o mimořádnou osobní událost důležitou pro stoletou paní. Tato doba trvala asi 20 sekund,“ dodala Lusková. Podle jejích slov bylo na oslavě dalších minimálně šest zaměstnanců, dva členové rodiny a tlumočnice do znakového jazyka.  

Lusková tvrdí, že domov celou dobu mimořádných opatření klade důraz na bezpečí klientů. Stojí si zatím, že k porušení opatření nedošlo a primátor Alexandr Hrabálek nařízení neporušil. O jeho vyjádření redakce Hradecké Drbny poprosila e-mailem včera dopoledne.  

„Po celou dobu návštěvy jsem měl nasazený respirátor. Pouze na přípitek, který si vyžádala sama paní oslavenkyně, jsem si já, paní ředitelka Lusková a paní Postolková respirátory sundali. Tato doba trvala pouze několik desítek sekund, “ napsal ve svém vyjádření primátor.  

Hrabálek zároveň uvedl, že před návštěvou sociálního zařízení absolvoval odpovídající test, jehož výsledek byl negativní. Ihned po přípitku si měl respirátor opět nasadit.  

U méně závažných porušení mimořádného opatření lze vyřešit přestupek na místě domluvou. Podle informací covidového portálu České republiky však může být nerespektování nařízení pokutováno až do 10 tisíc korun. Pokutu lze uložit na místě nebo věc postoupit do správního řízení.  

Souhlasíte s počínáním primátora a paní ředitelky?

Celkem hlasovalo129 čtenářů

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, respirátor, U Biřičky, Alexandr Hrabálek, senior, domov, důchodců, nařízení, porušení, ochrana, COVID-19, koronavirus, sociální, služba, přípitek, Daniela Lusková, narozeniny, Domov U Biřičky, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor se nechal vyfotit v domově důchodců bez respirátoru. Sundali jsme ho jen na přípitek, tvrdí politik  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.