Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Milostivé léto v kraji nemá příliš velkou odezvu. Oddlužení využilo jen pár lidí

Jedinečná akce Milostivé léto, díky které se mohou dlužníci zbavit svých dluhů a začít s čistým štítem, má v Královéhradeckém kraji zatím velmi malou odezvu. Důvodem může být nízká osvěta, ale také to, že spousta dlužníků nemá peníze ani na zaplacení původní dlužné částky. Nový život bez dluhů tak v kraji začaly jen jednotky lidí.

Milostivé léto se týká lidí s dluhy u veřejných institucí, například dopravních podniků, zdravotních pojišťoven, radnic či státních a polostátních firem, jako je ČEZ. Dlužníkovi stačí ve stanovené lhůtě do 28. ledna splatil pouze původní dluh neboli jistinu a odměnu 908 korun exekutorovi. Úroky, penále a další platby se mu díky Milostivému létu odpustí.

Zájem ze strany veřejnosti byl ale poměrně malý. V Hradci Králové se na Oblastní charitu se žádostí o pomoc obrátilo 150 lidí. „Do poradny pak docházelo 27 lidí a situaci řešili. Pouze čtyři se dluhů skrze milostivé léto zbavili. Většina neměla na jistinu. Jsme zklamaní, že tolik lidí s oddlužením neuspělo," řekla ředitelka královéhradecké diecézní katolické charity Anna Maclová.

Důvodem je podle Maclové malá publicita milostivého léta, zdlouhavá komunikace s exekutory a fakt, že řada dlužníků má tak vysoké dluhy, že řešením jejich situace by měla být spíš insolvence než milostivé léto. "Překážkou u části lidí bylo i to, že mají více exekucí, které si mnohdy nejsou ani schopni spočítat,“ dodala.

Městská Správa nemovitostí Hradec Králové odhadla, že milostivé léto by se mohlo týkat 294 jejích dlužníků. "Doposud evidujeme 16 exekucí, které exekutor zastavil pro splnění podmínek milostivého léta," řekla ředitelka SNHK Jaroslava Bernhardová. Dlužníci podle ní ušetřili desetitisíce, někteří až statisíce korun. Šlo zejména o dlužné poplatky z prodlení s neuhrazenými platbami za nájemné a služby v obecních bytech. Důvodem malého zájmu může podle Bernhardové být, že většina dlužníků, kteří jsou v exekuci, nemá prostředky ani na úhradu jistiny a také to, že dlužníci v exekuci mají i další souběžné exekuce.

Možnost oddlužení se týká také lidí, kteří dluží například za jízdu na černo.  Dopravní podnik města Hradce Králové aktuálně eviduje 4183 exekucí. "Od 28. října do současnosti jsme zaregistrovali zhruba deset žádostí o informace k milostivému létu. Žadatelé obdrželi relevantní základní informace o podmínkách a případně i kontakt na konkrétního exekutora. Počet zastavených exekucí s využitím milostivého léta nesledujeme," uvedl mluvčí podniku František Meduna.

V Náchodě akci využili také jen jednotky lidí. „Možnost oddlužení dle našich informací využili dva lidé, ušetřili 214 tisíc korun. Žádný z občanů města Náchod se na nás aktivně neobrátil za účelem využití milostivého léta," řekla mluvčí radnice Nina Adlof. Podle ní přitom radnice byla vůči lidem, kteří měli dluh u města nebo jeho organizací, proaktivní. "Dlužníci byli osloveni osobním dopisem včetně přiložení formuláře pro zaslání exekutorovi," uvedla. U lidí s omezenou svéprávností radnice možnosti prověřila sama.  "Výše jistin u těchto lidí byla tak vysoká, že naspořené peníze nestačí na jejich úhradu," uvedla mluvčí. Milostivé léto se jich tak netýká.

Ve stotisícovém Hradci Králové opozice kritizovala vedení města, že milostivému létu udělalo malou osvětu a podporu. "Rada města se na to vykašlala. Přistoupilo se k tomu formálně," řekl zastupitel Martin Hanousek (Zelení). Na jednání zastupitelstva 18. ledna to bylo jedním z témat diskuse. "Dopravní podnik i SNHK to zveřejnily. Milostivé léto ale není jen záležitost informovanosti," řekl náměstek primátora Pavel Marek (za ANO).

Akce milostivé léto končí v pátek a původně mělo jít o ojedinělou možnost vypořádat se s dluhy. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale nedávno uvedl, že milostivé léto by se mohlo v brzké době zopakovat, případně rozšířit i na další pohledávky. „Jsem rád, že je koaliční shoda na tom, že to v roce 2022 zrealizujeme. Bude to samozřejmě potom už opravdu milostivé léto, tedy během letních měsíců,“ dodal vicepremiér.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Milostivé léto, oddlužení, dlužník, jistina, Hradec Králové, Náchod, dopravní podnik, nájemné, ČEZ, léto, exekuce, Anna Maclová, Marian Jurečka, Pavel Marek, Martin Hanousek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milostivé léto v kraji nemá příliš velkou odezvu. Oddlužení využilo jen pár lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.