Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policie v kraji řeší stále více podvodů. Podvodníci sází na on-line prostředí i kryptoměny

Nejen v Královéhradeckém kraji se množí případy, kdy lidé přišli o své úspory. Jeden z posledních se stal tento týden. Šestačtyřicetiletá žena z Hradecka přišla o 200 tisíc korun. Původně přitom chtěla prodat starý kotel za pár stovek. Podvodník využil on-line prostředí.

„Na inzerát se ji ozval zájemce, který ženě navrhl, že převedení peněz se uskuteční prostřednictvím odkazu. Žena v zaslaném odkazu vyplnila údaje ze své platební karty a očekávala přijetí platby za kotel,“ řekla mluvčí policie Iva Kormošová.  

O pár minut později se podívala do svého internetového bankovnictví a zjistila, že peníze za kotel stále nemá. V tu chvíli už ale neměla ani své úspory ve výši 200 tisíc korun. Vše tak nahlásila na policii.  

Prakticky jako přes kopírák vypadalo chování podvodníka, který se o pár dní později zaměřil na jinou třicetiletou ženu. Na inzerát se jí měla ozvat paní, která má zájem o prodávané zboží. I v tomto případě údajný zájemce poslal odkaz, kde měla prodávající vyplnit údaje o platební kartě. „Žena za šaty požadovala necelých pět set korun. Ty však nedostala a z účtu navíc zmizelo 80 tisíc korun,“ říká mluvčí.  

U dalšího podvodu je poškozeným sedmašedesátiletý muž, který měl prostřednictvím odkazu v SMS zprávě přijmout přeplatek z finančního úřadu. Přišel o 100 tisíc korun.  

„V těchto všech případech se neznámý pachatel dopustil hned tří trestných činů najednou: podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za to mu hrozí až osm let ve vězení,“ vysvětluje mluvčí policie.  

Policie upozorňuje:  

  • Nikomu nesdělujte CVV kód a PIN platební karty, autorizační kódy a přístupová hesla. 
  • Neklikejte na žádné odkazy, které mají provést platbu. 
  • Je nutné si uvědomit, že platbu přijímáte, a tedy žádné Vaše údaje kromě čísla účtu nikdo nepotřebuje. 
  • Pokud vám někdo má zaslat peníze, sdělte mu pouze číslo účtu. Jestliže sdělíte někomu údaje z platební karty a na základě Vámi uvedených citlivých údajů bude provedena jakákoli platba z Vašeho účtu, nebude vaše reklamace této platby u banky úspěšná, jelikož jste sdělením údajů hrubě porušili sjednané podmínky banky. 
  • Nenechte sebou nijak manipulovat, pokud nabízíte a prodáváte zboží, požadujte platbu z účtu na účet. 

Podvodníci se zaměřují i na kryptoměny  

Jeden z nejčerstvějších podvodů založený na kryptoměnách řeší kriminalisté na Náchodsku. Z padesátiletého muže postupně vylákal zhruba 456 tisíc korun. Navíc ho přesvědčil, aby si do počítače nainstaloval program AnyDesk, kterým mu umožnil vzdálený přístup ke svým datům. 

„Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. Pachateli v tomto případě hrozí trest odnětí svobody až na pět let,“ řekla mluvčí. 

Kryptoměny jsou v posledních několika letech atraktivní komoditou, čehož podvodníci využívají velice často. Například v Hradci Králové se mluví o podvodném bankéři, který na konci minulého roku vylákal z muže 400 tisíc korun. „Muži zavolal pracovník banky, u které má podvedený založený účet. Bankéř mu měl sdělit, že je jeho účet napadený. Měl totiž předschválenou půjčku, o kterou sám nezažádal,“ dodala mluvčí.  

Národní banka varuje před novou vlnou podvodů. Policie podobné případy řeší i v Hradci Králové

Česká národní banka vydala varování před novou vlnou podvodů. Útočníci využívají předvánočního shonu. Klienty různých bank přesvědčí, aby vybrali své úspory a vložili je do bezpečnostních schránek. Jde však o bitcoinové bankomaty, ze kterých už...

Kryptoměna je nebezpečná sama o sobě 

Investice do jakékoli kryptoměny je sama o sobě riziková. Všeobecně platí, že do této komodity vkládáme pouze peníze, o které si můžeme dovolit přijít. Nikdo totiž nedokáže dopředu říct, jak se bude cena jednotlivých měn vyvíjet. Například cena Bitcoinu se mění každým dnem. Zatímco se v listopadu loňského roku prodával za téměř 1,5 milionu korun, dnes je jeho cena kolem 930 tisíc.   

„Spousta lidí k tomu má přístup: vložím prachy, rychle vydělám. Za mě je to ten nejrizikovější přístup, který mohou mít. Je strašně důležité vědět, jak a proč ten fundament funguje,“ řekl podnikatel Petr Mára, který se kryptoměnám věnuje od roku 2017. Podle jeho názoru má být investice do Bitcoinu dlouhodobá. A i přesto zde není jistota, že se investorovi podaří vydělat. 

Ohodnoť článek

Foto Andreas Lischka | Pixabay

Štítky podvod, krimi, policie, Královéhradecký, kraj, on-line, platba, inzerát, kryptoměna, Bitcoin, počítač, AnyDesk, Královéhradecký kraj, Petr Mára

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v kraji řeší stále více podvodů. Podvodníci sází na on-line prostředí i kryptoměny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.