Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecký kraj podpoří hospicovou péči 21 miliony. Jde o stejnou částku jako loni

Královéhradecký kraj chce rozdělit mezi poskytovatele hospicové péče 21 milionů korun. Výsledky dotačního programu na podporu hospicové péče 31. ledna projednají krajští zastupitelé. Dotaci by mělo dostat pět domácích hospiců a kamenný Hospic Anežky České v Červeném Kostelci na Náchodsku. Kraj podporuje hospicovou péči od roku 2018. Na její podporu loni vynaložil 20,5 milionu korun, zhruba stejně jako předloni.

"V našem regionu pomáhá umírajícím a jejich rodinám pět domácích hospiců a jeden kamenný Hospic Anežky České v Červeném Kostelci,“ uvedla náměstkyně pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši).

Hospic je zdravotní a sociální služba, která nabízí pomoc těžce nemocným a umírajícím. Domácí hospic zajišťuje ošetřovatelskou a paliativní péči v domácím prostředí pacienta tak, aby mohl prožít poslední dny svého života doma, důstojně, v kruhu svých blízkých.

Domácí hospic Duha poskytuje mobilní péči klientům v okolí Hořic a Vrchlabí, nabízí také ošetřovatelskou péči či půjčovnu pomůcek. Domácí hospic Setkání pomáhá na Rychnovsku. Oblastí charita Hradec Králové zajišťuje péči potřebným prostřednictvím projektu Domácí hospicová péče Hradec Králové, a to jak v krajském městě, tak i v jeho okolí zhruba do 20 kilometrů.

Hospic Anežky České je prvním kamenným hospicem, který vznikl v České republice, nabízí 20 pokojů s celkovou kapacitou 30 lůžek. Oblastní charita Červený Kostelec provozuje kromě kamenného hospice také mobilní služby. Oblastní charita Trutnov poskytuje kromě domácí hospicové a paliativní péče pro obyvatele Trutnovska také ošetřovatelskou péče či půjčovnu pomůcek, uvedli zástupci kraje.

Hospicová péče v domácím prostředí, která se začala rozvíjet v posledních letech, je podle hejtmanství nedostatečně financována ze zdravotního pojištění. Hospice tak spoléhají na dary od soukromých a firemních dárců nebo od různých nadací.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, sociální, zdraví, Královéhradecký, kraj, hospic, služba, finance, podpora, Královéhradecký kraj, Anežka Česká, Červený Kostelec, okres Náchod, charita, Martina Berdychová, Východočeši, Hradec Králové, Česko, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj podpoří hospicovou péči 21 miliony. Jde o stejnou částku jako loni  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.