Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

AED - tři písmena, která zachraňují životy. Automatický externí defibrilátor má nově i Univerzita v Hradci Králové

Automatizovaný externí defibrilátor je přístroj, který i laika dokáže navést k provedení bezpečné a účinné první pomoci. V Hradci Králové je takových pomocníků více než třicet. Další nově přibyl na Univerzitě v Hradci Králové, konkrétně na Fakultě informatiky a managementu v kampusu Na Soutoku. Bude součástí databáze AED Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje a brzy se objeví také v aplikaci Záchranka.

Jedná se o přístroj, který na základě automatické analýzy srdečního rytmu naviguje laika pomocí jednoduchých hlasových pokynů k provedení bezpečné a účinné první pomoci krok za krokem. Prioritou postupu zůstává rychlé rozpoznání srdeční zástavy a zahájení stlačování hrudníku. Přístroj slouží k podání defibrilačního výboje při zástavě srdce. V Hradci Králové jsou jich už více než tři desítky. Nově přibyl další na Fakultně informatiky a managementu, který tak doplnil místo mezi zimním stadionem a Fakultní nemocnicí.

Automatický externí defibrilátor se nachází v budově FIM v univerzitním kampusu Na Soutoku v Hradecké ulici. Je v evidenci záchranářů, takže se bude zobrazovat i v aplikaci Záchranka.  K jeho používání fakulta vyškolila na tři desítky zaměstnanců. Na základě pokynů operátora tísňové linky ho ale zvládne použít i úplný laik,“ řekl mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Myšlenka, že by se automatický externí defibrilátor mohl instalovat taky na fakultě Univerzity Hradec Králové, vznikla asi před dvěma lety na prvním ze série kurzů první pomoci zážitkem, který absolvovali zaměstnanci. „Při výuce první pomoci se vždy snažíme zejména o to, aby si každý z nás uvědomil, jak důležitým článkem je pomoc laiků, jakožto náhodných svědků srdeční zástavy, v takzvaném řetězci přežití. Každá vteřina se počítá,“ uvedla doktorka Dagmar Hrušová z Katedry rekreologie a cestovního ruchu, u které se nápad s umístěním přístroje na fakultě zrodil.

Na půdě Univerzity Hradce Králové se ročně konají desítky nejrůznějších akcí, přednášek a setkání za účasti tisíců lidí. Pro Univerzitu proto bylo pořízení přístroje logickým krokem ke zlepšování komfortu a bezpečnosti v rámci pobytu veřejnosti na akademické půdě.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, univerzita, defibrilátor, první pomoc, fakulta, informatika a management, školení, aplikace, záchranka, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, srdeční zástava, Univerzita Hradec Králové, Jakub Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AED - tři písmena, která zachraňují životy. Automatický externí defibrilátor má nově i Univerzita v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.