Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čekací doba na operaci kolene je v Hradci dva a půl roku. Nemocnice začínají dohánět covidový skluz

Nemocnice v Královéhradeckém kraji se vrací k plánovaným operacím, které musely i několikrát přeložit kvůli epidemii koronaviru. Ta prodloužila čekací doby na některé například ortopedické operace i dvojnásobně. Lidé na svou operaci nohou čekali i několik měsíců. Při nejhorších koronavirových vlnách byly nemocnice nuceny utlumit neakutní péči, teď začaly nabraný skluz dohánět.

"S ohledem na nutnost zajistit péči o covidové pacienty bylo nutné odložit některé neakutní operace napříč všemi pracovišti nemocnice, včetně ortopedických. Nemocnice se maximálně snaží odložené neakutní operace dohánět. Kdy se to zcela podaří, bude záležet na dalším vývoji epidemické situace," řekl mluvčí Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jakub Sochor.

Čekací doby na výkon se pak liší podle typu zákroku. Fakutlní nemocnice v Hradci na svém webu uvádí, že třeba na kompletní endoprotézu kolena se česká i 31 měsíců, na endoprotézu kyčle téměř dva roky, na endoprotézu ramene rok a půl a na artroskopii kolena nebo ramene kole pěti měsíců.

Podobně jsou na tom s čekací dobou na ortopedické operace i další nemocnice v kraji. Například v krajské nemocnici v Trutnově se omezení akutní péče dotklo 130 až 150 ortopedických pacientů. Od prvního ledna se i na místní ortopedii začali lékaři vracet k odloženým operacím.

"Od 5. listopadu do 31. prosince probíhaly pouze výkony v lokální anestezii a akutní operace. Tím se čekací doba zejména u velkých ortopedických operací, jako je například totální endoprotéza kolena, prodloužila přibližně z deset měsíců na dvojnásobek, tedy na nějakých 20 měsíců," uvedla mluvčí trutnovské nemocnice Lucie Chytilová. Pořadí pacientů k operacím určují lékaři podle akutnosti stavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNHK

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Fakultní nemocnice, Trutnov, péče, operace, ortopedie, pacient, lékař, čekací doba, nemocnice, pandemie covidu-19, Jakub Sochor, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čekací doba na operaci kolene je v Hradci dva a půl roku. Nemocnice začínají dohánět covidový skluz  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.