Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Testování na úřadech a v organizacích napříč hradeckým kraje odhalilo minimum nákaz

Plošné antigenní testování na úřadech a v organizacích v Královéhradeckém kraji se obešlo bez větších komplikací a zachytilo minimum nakažených. Zásob antigenních samotestů mají zatím dostatek. V kraji epidemie covidu-19 v posledních dnech sílí, převažuje nakažlivější koronavirová varianta omikron.

V hradeckém krajském úřadě se včerejší testování týkalo zhruba poloviny z celkového počtu 460 úředníků. Jednomu z testovaných vyšel test pozitivní. "Organizační problémy s testováním u nás nejsou. Jelikož se zaměstnanci krajského úřadu dobrovolně testují na covid-19 několik měsíců, je pro nás nástup povinného testování v tuto chvíli bez komplikací. Používáme stejné samotestovací sady jako doteď," řekl mluvčí kraje Dan Lechmann. Podle něj by měla zásoba samotestů krajskému úřadu za současného režimu testování dvakrát týdně vydržet zhruba do konce února.

Na některých místech je testování administrativní zátěží 

Do plošného testování svých zaměstnanců dvakrát týdně se od včerejška pustila také Univerzita Hradec Králové (UHK). Podle jejího mluvčího Jakuba Nováka včerejší testování zachytilo jednu pozitivní zaměstnankyni UHK. Na univerzitě se včera testování týkalo 339 lidí.

"Celý proces částečně zatěžuje univerzitní administrativu. Recepční na budovách UHK musí distribuovat testy a evidovat jejich vydávání, kolegové z IT oddělení připravili formulář, do kterého zaměstnanci sami zanášejí výsledky testů, což je opět potřeba evidovat a data schraňovat," řekl ČTK Novák.

Testování v UHK se odehrává ve vyhrazených prostorách v blízkosti recepcí jednotlivých budov. "Tam, kde je největší koncentrace pohybu osob na UHK, máme vyhrazenou speciální místnost, která slouží těmto účelům," řekl Novák. První den testování univerzita podle něj neeviduje nikoho, kdo by testy odmítl podstoupit.

V úterý pozitivní dva, ve čtvrtek 19 žáků. Důvod? Použili jsme jiné testy, říká ředitel hradeckého gymplu

Ve čtvrtek dopoledne podstoupila většina žáků další kolo testování na přítomnost onemocnění COVID-19. V Královéhradeckém kraji zachytil antigenní způsob testování minimum pozitivních případů. Například ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové...

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) má zásoby samotestů asi na dva měsíce. "Zaměstnanci se testují v k tomu určené místnosti, zatím jsme bez pozitivních záchytů. Problémy nejsou, testovali jsme zaměstnance už dříve," řekl včera v 10:00 mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

V náchodské radnici se včera testovalo asi 220 zaměstnanců z nichž byl jeden pozitivní a jeden s neurčitým výsledkem, který pokračuje na kontrolní PCR test. "Testování zaměstnanců proběhlo bez komplikací, zásoby samotestů máme na asi 2,5 týdne," řekla mluvčí města Nina Adlof.

Podle vládních nařízení se má ve firmách, úřadech a dalších organizacích od včerejška testovat dvakrát týdně asi po dobu tří týdnů. Pokud zaměstnanci vyjde pozitivní antigenní test, nebude muset jako dosud na potvrzující PCR test, ale půjde na pět dní do karantény. Do karantény budou nově muset i očkovaní proti covidu-19 a lidé po prodělané nemoci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Samuel F. Johanns

Štítky ČR, správa, koronavirus, obce, testování, Královéhradecký, kraj, UHK, hejtmanství, úřad, KRNAP, Náchod, radnice, samotest, Univerzita Hradec Králové, pandemie covidu-19, Jakub Novák, Královéhradecký kraj, krajský úřad, Krkonošský národní park, Správa Krko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování na úřadech a v organizacích napříč hradeckým kraje odhalilo minimum nákaz  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.