Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muzeum východních Čech má za sebou složitý rok. Na ten letošní má ale opět velké plány

Muzeum východních Čech má za sebou složitou sezonu, kterou negativně ovlivnila protipandemická opatření. V loňském roce výstavy a akce přilákaly přes 11 tisíc lidí, což je zhruba o třetinu méně než v předchozích letech. Na rok 2022 má ale muzeum velké plány. Chystá nové výstavy, digitální interaktivní verzi expozice Cesty města určenou pro žáky základních a studenty středních škol či vznik projektové dokumentace k nové expozici Muzea války 1866.

Co přinesl rok 2021

Muzeum východních Čech v Hradci Králové realizovalo v roce 2021 celkem osm výstav. Sezona byla zkrácená kvůli uzávěře v prvních pěti měsících roku a četným protipandemickým opatřením, která omezila některé akce. V prosinci 2021 byl zahájen provoz stálé expozice Cesty města věnované historii Hradce Králové.

Edukační oddělení připravilo pro žáky mateřských, základních a středních škol celkem 58 vzdělávacích programů a zrealizovalo také osm veřejných akcí pro rodiny s dětmi v historické budově na Eliščině nábřeží a 18 vzdělávacích programů a jednu veřejnou akci pro rodiny s dětmi v Muzeu války 1866. Obě muzea zahájila v květnu 2021 nejprve víkendový provoz a do standardního režimu pak vstoupila 28. května 2021.

Muzeum v loňském roce reagovalo na vzniklou situaci tím, že připravilo i celou řadu programů v on-line prostředí a pokračovalo také v produkci virtuálních výstavních produktů. Zájem byl například o virtuální mapu s příběhem Zakladatel moderního muzea, která byla věnována Ludvíku Domečkovi, jedné z nejvýraznějších osobností české muzeologie. Za pozornost rozhodně stála i virtuální přednáška Archeologie válečných konfliktů 19. století, která zájemce seznámila s vybranými výsledky archeologických výzkumů různých pozůstatků bitevních střetů na konkrétních lokalitách válečných konfliktů v Evropě a USA. Virtuální exkurze Výprava do kraje dinosaurů mapuje východočeské druhohorní pouště v období triasu, přibližně 215 milionů let zpátky v čase, a to v oblasti Náchodska. Poslední virtuální exkurzí roku 2021 je pak připomenutí 150. výročí narození architekta Jana Kotěry.

Ve virtuálním prostředí se loni opět musely konat i tradiční Muzejní adventní trhy, které byly na příkaz vlády zrušeny jen pár dní před samotným začátkem. Muzeum se tak snažilo podpořit výrobce tradičních řemeslných produktů, jelikož jim byla znemožněna prezentace na adventních trzích. Zástupci musea také adresovali dopis členům vlády, ve kterém upozornili na nekoncepčnost některých pandemických opatření, která přímo popírají ochranu tohoto cenného nehmotného kulturního dědictví.

Novinky v roce 2022

Do roku 2022 Muzeum východních Čech vstupuje s novou stálou expozicí o historii Hradce Králové Cesty města. Tu také do konce roku doplní interaktivní vzdělávací program Digitální brána do dějin pro žáky a studenty základních a středních škol.

V roce 2022 vznikne v muzeum Krajské digitalizační pracoviště pro muzejnictví v Královéhradeckém kraji a současně také Centrum pro kreativní prezentaci kulturního dědictví Královéhradeckého kraje. Tato pracoviště budou sloužit pro rozvoj kulturních a kreativních odvětví v regionu.

V roce 2022 je naplánována taky zhruba desítka výstav. „Přírodovědné téma nabídne výstava Spoušť plná života, která připomene, že i silně narušená místa mohou být útočištěm pro ohrožené organismy. Hlavní myšlenkou této výstavy je, že těžební aktivity mohou za určitých okolností přírodě prospívat. Zaměříme se ale i na řemesla a oblíbená historická témata, zpracovávající události v našem regionu. To je případ chystané výstavy Četnické humoresky v Salonu republiky návštěvníky seznámí s reáliemi četnického sboru i zaostří na prvorepublikové hradecké četníky, jejichž osudy a případy inspirovaly dnes již legendární seriál České televize Četnické humoresky," řekl vedoucí návštěvnického oddělení muzea Stanislav Hrbatý.

Výstava bude zahájena slavnostním odhalením přemístěné pamětní desky Josefu Arazímovi. Zároveň se uskuteční dynamická ukázka činnosti československého četnictva 30. let v ulicích Hradce Králové, exkurze pro VIP do prostor někdejší Arazímovy četnické pátrací stanice a vernisáž výstavy v MVČ.

Ve výstavním plánu je např. také výstava věnovaná scénografii, dále východočeskému vojenskému letectví a nechybí ani tradiční říjnová výstava Houby živé jedlé a jedovaté.

Bohatý program je připraven taky v Muzeu války 1866. 2. července 2022 se bude konat tradiční bitevní ukázka u příležitosti 156. výročí bitvy u Hradce Králové pořádaná Gardou města Hradce Králové.

Dalším připravovaným projektem je příprava pořadu Prusko-rakouská válka ve filmu.„Součástí komentovaného promítání také budou fragmenty hraných filmů, jejichž premiéry zhatil Srpen 1968, či amatérské filmové záběry bojiště u Hradce Králové z první republiky,“ uvedl vedoucí Muzea války 1866 Jan Hrubecký.

V červenci 2021 bylo spuštěno logisticky a organizačně velmi náročné stěhování pracovníků a sbírky muzea zpět do rekonstruovaných Gayerových kasáren. „Během letních prázdnin byli kompletně přestěhováni pracovníci archeologického a historického oddělení z objektu na Malém náměstí. Po vybavení depozitářů moderními kompaktory bylo od října 2021 zahájeno stěhování sbírky muzea, která je dočasně uložena na řadě míst v republice – Čelákovice, Rychnov nad Kněžnou, Jaroměř-Josefov, Stěžery, HK-Pouchov či Všestary,“ doplňuje zástupce ředitele muzea Jaroslav Zámečník. Stěhování by mělo být u konce v roce 2023.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, východní Čechy, muzeum, výstava, galerie, kultura, program, trhy, plány, pandemie, expozice, Muzeum východních Čech, Muzeum války 1866, střední škola, Hradec Králové, Četnické humoresky, Jan Kotěra, Jaroslav Zámečník, prusko-rakouská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum východních Čech má za sebou složitý rok. Na ten letošní má ale opět velké plány  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.