Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lákavá nabídka investice do kryptoměn se změnila v podvod. Vidina rychlého výdělku ženu stála půl milionu

Na trutnovské policisty se obrátila žena, která se stala obětí podvodníka. Ten jí měl pomoct s investováním do kryptoměn. Muž jí připravil o celkem 550 tisíc korun. V Královéhradeckém kraji ani ve zbytku republiky nejsou podobné podvody ničím výjimečným. Policie zdůrazňuje, aby lidé slibům o rychlém zbohatnutí nevěřili.

„Z její výpovědi vyšlo najevo, že si na internetu našla nabídku investování do kryptoměn u jedné společnosti. Po e-mailové a telefonické komunikaci si následně nainstalovala do svého počítače program umožňující vzdálený přístup,“ řekla mluvčí policie Šárka Pižlová.  

Po vzájemné domluvě s podvodníkem se na počítači přihlásila do internetového bankovnictví. Z něho pak podvodník provedl několik transakcí na různé bankovní účty. Vše přímo na očích podvedené ženy a s její aktivní účastí.  

Případ řeší trutnovští kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu podvod. Za to pachateli hrozí až pět let ve vězení.  

Národní banka varuje před novou vlnou podvodů. Policie podobné případy řeší i v Hradci Králové

Česká národní banka vydala varování před novou vlnou podvodů. Útočníci využívají předvánočního shonu. Klienty různých bank přesvědčí, aby vybrali své úspory a vložili je do bezpečnostních schránek. Jde však o bitcoinové bankomaty, ze kterých už...

Podobných podvodů není málo. Lidé přichází o statisíce  

V Hradci Králové se mluví například o podvodném bankéři, který na konci minulého roku vylákal z muže 400 tisíc korun. „Muži zavolal pracovník banky, u které má podvedený založený účet. Bankéř mu měl sdělit, že je jeho účet napadený. Měl totiž předschválenou půjčku, o kterou sám nezažádal,“ řekla mluvčí policie Iva Kormošová.   

Podvodník muže nakonec přesvědčil, že je třeba vybrat veškeré své úspory, aby peníze uchránil. Ty měl vložit do bitcoinmatu. Celý podvod ztroskotal na tom, že bylo dosaženo denního limitu. Muž byl tak vyzván, aby se do Hradce Králové vrátil druhý den se zbytkem peněz. K tomu nakonec nedošlo. S problémy se svěřil rodině a ta mu vysvětlila, že jde s největší pravděpodobností o podvod. 

Podobný případ se stal i na začátku letošního roku. Šestapadesátiletá žena přišla o téměř 1,3 milionu korun. Podvodník ji přesvědčil, aby si do počítače naistalovala program AnyDesk, čímž mu umožnila vzdálený přístup. Poté jí podvodník přiměl k provedení několika finančních transakcí. 

Investice do kryptoměn je riziková sama o sobě  

Investice do Bitcoinu (nebo jakékoli jiné virtuální měny) je sama o sobě riziková. Všeobecně platí pravidlo, že do kryptoměn by lidé neměli investovat peníze, o které si nemůžou dovolit přijít. Nikdo totiž dopředu neumí zaručit, že na kryptoměně člověk zbohatne. Například cena Bitcoinu se mění každým dnem. Zatím co se v listopadu loňského roku prodával za téměř 1,5 milionu korun, dnes je jeho cena kolem 930 tisíc.  

„Spousta lidí k tomu má přístup: vložím prachy, rychle vydělám. Za mě je to ten nejrizikovější přístup, který mohou mít. Je strašně důležité vědět, jak a proč ten fundament funguje,“ řekl podnikatel Petr Mára, který se kryptoměnám věnuje od roku 2017. Podle jeho názoru má být investice do Bitcoinu dlouhodobá. A i přesto zde není jistota, že se investorovi podaří vydělat. 

Ohodnoť článek

Foto Benjamin Nelan | Pixabay

Štítky podvod, policie, on-line, kryptoměna, Bitcoin, Trutnovsko, vzdálená, správa, nákup, zbohatnutí, důvěra, Královéhradecký, kraj, ČR, investice, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Petr Mára

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lákavá nabídka investice do kryptoměn se změnila v podvod. Vidina rychlého výdělku ženu stála půl milionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.