Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava budovy Filozofické fakulty UHK za 200 milionů korun je ve finále

Rekonstrukce budovy Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové (FF UHK) na náměstí Svobody v centru Hradce Králové je ve finále. Stavba začala na podzim 2020 a dosud vyšla na zhruba 110 milionů korun. Celkové náklady na rekonstrukci včetně přístavby budovy FF UHK jsou zhruba 200 milionů korun. Univerzita 10. ledna vypsala soutěž na opravu vedlejší památkově chráněné budovy Pedagogické fakulty (PdF) UHK za odhadovaných 282 milionů korun. Univerzita na oba projekty získala státní dotaci.

"Rekonstrukce budovy FF UHK je velmi pokročilá. Máme profinancováno více než dvě třetiny celkových nákladů," řekl kvestor UHK Aleš Klicnar. Univerzita na tuto zakázku získala dotaci od ministerstva školství ve výši 169,5 milionu korun.

Stavbaři dokončili všechny hrubé práce, je hotová přístavba budovy, rekonstrukce střešní krytiny a změny vnitřních dispozic. Jsou hotové také všechny sanace zdiva, omítek a kleneb, včetně sanace půdní vlhkosti ve sklepních prostorách, jejíchž rozsah nebyl v době příprav projektové dokumentace znám.

Podle zástupců UHK zbývají montáže různých zařízení, dodávka mobiliáře a celkové zprovoznění všech systémů. Na obnovu průčelí budovy včetně pozlaceného zábradlí a kamenných prvků mansardy finančními prostředky přispěl Magistrát města Hradec Králové v programu pro zachování a obnovu památkového fondu částkou 1,5 milionu korun.

Kolaudaci a stěhování kapacit FF do nových prostor plánuje UHK po ukončení výuky v letním semestru během prázdnin. "Pokud půjde vše podle nastaveného harmonogramu, bude výuka pro studenty FF UHK zahájena v nových prostorách v září 2022," řekl mluvčí UHK Jakub Novák.

Univerzita předpokládá, že rekonstrukce vedlejší památkově chráněné budovy PdF UHK by mohla začít v létě 2022 se zahájením provozu budovy v září roku 2024. Tuto investici v předpokládané celkové výši okolo 282 milionů korun označili zástupci UHK za jednu z největších investičních akcí po již dokončené výstavbě budovy Přírodovědecké fakulty v kampusu UHK Na Soutoku.

"Univerzitě se na tuto akci podařilo dosáhnout navýšení původních dotačních prostředků z programového financování ministerstva školství o celkovou výši 40 milionů korun z 207 milionů korun na 247 milionů korun," řekl Novák.

Rekonstrukce obou univerzitních budov se týkají zejména interiérů. Obě budovy na náměstí Svobody totiž v roce 2015 dostaly novou fasádu včetně zateplení.

UHK vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické, která funguje v krajském městě od roku 1959. Nabízí studium na čtyřech fakultách, na Fakultě informatiky a managementu, Přírodovědecké fakultě, Filozofické fakultě a Pedagogické fakultě. UHK studuje zhruba 6500 lidí, plus zahraniční studenti, kterých ale kvůli koronaviru výrazně ubylo, a to zhruba o polovinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, stavby, školy, vysoké, Univerzita Hradec Králové, Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, rekonstrukce, Portable Document Format, Hradec Králové, Jakub Novák, Magistrát města Hradec Králové, finále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava budovy Filozofické fakulty UHK za 200 milionů korun je ve finále  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.