Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Při cestě do práce nadýchal zbytkáč. Test na alkohol ukázal téměř 1,5 promile

Takzvaný zbytkový alkohol může zaskočit každého řidiče. Své o tom ví i jednačtyřicetiletý řidič, kterého v neděli v 11:00 kontrolovala policejní hlídka na cestě do práce. Policisté z dálničního oddělení ho zastavili v obci Vítězná-Kocléřov. Dechová zkouška ukázala 1,42 promile.

„Podezřelý se choval v době zákroku slušně. Navíc také uvedl, že předchozí den vypil sedm drinků s colou. Z těchto důvodů na místě přišel o řidičský průkaz a také mu zasahující policisté zakázali další jízdu,“ řekla mluvčí policie Šárka Pižlová. Případ policie zadokumentovala pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. 

V případě, že řidič večer před jízdou pil, měl by si pomocí osobního testu na alkohol změřit, zda ještě zbytkový alkohol v dechu nemá. Alespoň přibližnou hodnotu mohou poskytnout i on-line alkohol kalkulačky. Jedna z nich například tvrdí, že devadesátikilogramový muž by po vypití sedmi drinků s colou nadýchal 0.85 promile. A to za předpokladu, že by je spořádal mezi 20:00 a půlnocí. Řídit by tak mohl teoreticky nejdříve v šest ráno.  

„Po konzumaci alkoholu by řidiči měli vždy počítat s dostatečně dlouhou dobou na vystřízlivění. Zbytkový alkohol umí být zrádný. Člověk již nemusí pozorovat působení alkoholu, stále však není ve stavu, kdy by mohl usednout za volant. A to je velmi nebezpečné,“ vysvětlil mluvčí policistů David Chaloupka

V případě, že řidič nadýchá do jedné promile, jde o přestupek. Za ten hrozí od 2,5 do 20 tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců až jeden rok. Přestupkem je i odmítnutí dechové zkoušky nebo testu na drogy. V tomto případě hrozí pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz řízení na dobu od jednoho roku do dvou let. 

Trestným činem už je jízda s víc než jednou promile. V tomto případě hrozí až rok odnětí svobody, peněžitá pokuta a zákaz řízení. V případě, že řidič způsobí pod vlivem nehodu, může jít do vězení na šest měsíců až tři roky. K tomu ještě peněžitý trest a zákaz řízení.   

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, zbytkový, alkohol, promile, Jaroměř, dálniční, práce, cesta, drink, ČR, Náchodsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při cestě do práce nadýchal zbytkáč. Test na alkohol ukázal téměř 1,5 promile  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.