Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do aktivní zálohy jsem vstoupil ze zvědavosti, říká hradecký zdravotník. Na vlastní kůži zasahoval u nehody MHD

Pro někoho je armáda splněným snem, pro jiné výzva. Pro občany, kteří si chtějí obléct uniformu, ale mají povinnosti ve svém vlastním zaměstnání je tu program aktivní zálohy. Ze zvědavosti do nich vstoupil před čtyřmi lety i David Havlíček, který pracuje ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Nyní přiznává, že má netradičního koníčka, který mu obohacuje život.

I díky tomu, že má David zkušenosti se zdravotnictvím, skončil nakonec na pozici mladšího záchranáře pěší roty AZ Krajského vojenského velitelství Hradec Králové. „Splnilo se mi, co jsem očekával a získal jsem řadu zkušeností, s nimiž se jinde než v armádě nepotkáte – třeba práci s mapou, radiotechnikou a podobně. Zároveň jsem chtěl vstřebat oblast zdravovědy aplikované ve vojenském prostředí,“ říká dnes rotmistr David.  

Jako voják David Havlíček zasahoval například u nehody trolejbusu a nákladního vozidla přímo v Hradci Králové. U nehody se objevil i se svými kolegy, když jeli na vojenské svičení Hradba. „Na první pohled bylo zřejmé, že nešlo jen o malý ťukanec. Kabina trolejbusu byla značně poničena, řidič se vzpamatovával z šoku. Naštěstí byl ve stavu, kdy reagoval na naše výzvy a otevřel dveře vozu. Většina cestujících byla v pořádku, na místě tak zůstali pouze tři zranění,“ vzpomíná Havlíček. 

Rotmistr vzpomíná, že si starší žena stěžovala na bolest nohou a krční páteře. Mladší muž měl tržnou ránu nad obočím a samotný řidič utrpěl tržnou ránu paže na předloktí.  

„Projevily se obrovské zkušenosti kolegů, kteří jsou v civilu příslušníky městské policie nebo dobrovolnými hasiči,“ vzpomíná Havlíček. Přítomní vojáci aktivní zálohy ihned začali řídit dopravu a přivolali všechny složky záchranného systému. „Největší pozornost byla třeba věnovat řidiči, kterému jsem ošetřil krvácející rány. Po příjezdu zdravotníků jsem posádce popsal situaci a základní anamnézu zraněných,“ popisuje. 

Aktivní záloha je plnohodnotnou součástí ozbrojených složek České republiky. Pro plně profesionální Armádu ČR je nezbytná a představuje pojítko mezi vojenským a civilním světem. Dostat se do služby vojáka v aktivní záloze je snazší než v případě služebního poměru vojáka z povolání. 

Aktivní záloha: šance stát se vojákem a neztratit zaměstnání  

Pro vstup do aktivní zálohy státu je nutné splnit několik podmínek. Je třeba dosáhnout minimálního věku 18 let a být občanem České republiky. Nutná je i trestná bezúhonnost a zdravotní způsobilost. Podmínkou pro vstup do záloh je i minimální dosažené vzdělání. Zájemci o službu musí mít minimálně výuční list a podepsané prohlášení o nepodporování extremismu. 

Přihlásit se je možné přes krajské vojenské ředitelství nebo rekrutační centra. Následně je třeba podstoupit Kurz základní přípravy, který probíhá ve Vojenské akademii Vyškov. Tento základní výcvik trvá šest týdnů, a to vždy od pondělí do čtvrtka. 

Po absolvování základního výcviku se pak záložníci u svých útvarů účastní vojenských cvičení, kde je instruktoři učí to, co potřebují v dané specializaci znát. Výhodou je, že zaměstnavatel má povinnost svého zaměstnance na tato cvičení uvolnit.  

Aktivní záložníky stát může využít v mimořádných situacích. Nejčastěji se jedná například o povodně, živelní katastrofy nebo při pandemii COVID-19. 

Alternativou mohou být stanovené zálohy státu  

Stanovené zálohy státu jsou určené pouze pro držitele zbrojních průkazů skupiny E. Jde o státní alternativu pro zájemce, kteří by rádi pomáhali zemi, ale nechtějí (nebo nemohou) vstoupit do aktivních záloh armády.  

Jde o nový projekt, který je doslova v plenkách. Ve finále půjde o sdružení držitelů zbraní a zbrojních průkazů, kteří se dobrovolně rozhodnou trénovat a v případě potřeby pomůžou státu.  

Stanovené zálohy státu nebude vytvářet přímo stát, ale soukromé společnosti, které získají akreditaci. V současné době jde například o společnost Hard Task, která dlouhodobě školí zástupce veřejnosti i ozbrojených složek. U nich dobrovolníci podstoupí minimálně osm hodin teorie a osm hodin praktických střeleb v rámci kterých vystřílí minimálně 250 nábojů. V současné době se v České republice uskutečnilo několik teoretických hodin. S praktickými kurzy se počítá od začátku března.  

„Není to, jak se říká, žádný výcvik domobran. Je to opravdu zaměřené na jednotlivce, aby v situaci, kdy bude napaden, dokázal zbraň použít takovým způsobem, aby neohrozil nezúčastněné," řekl v televizi Nova David Karásek ze Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní.  

Stanovené zálohy bude moct stát využít například v případě mimořádných stavů. Noví záložáci však nebudou policii pomáhat při demonstracích a podobně. Pouze ve výjimečných případech, jako jsou například povodně, doprovázeli policisty nebo by hlídali humanitární pomoc. Podobně jako u aktivních záloh mohou být nasazeni při živelných pohromách.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Armáda ČR | Zdroj army.cz

Štítky David, aktivní záloha, ČR, armáda, stanovené zálohy, zdravotník, Hradec Králové, nemocnice, FNHK, nehoda, trolejbus, koníček, vlast, havárie, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, zbraň, David Karásek, Armáda České republiky, Vojenská akademie Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do aktivní zálohy jsem vstoupil ze zvědavosti, říká hradecký zdravotník. Na vlastní kůži zasahoval u nehody MHD  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.