Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na silnicích hradeckého kraje loni zemřelo 38 lidí po 25 předloni, nehod přibylo

Počet mrtvých při dopravních nehodách v Královéhradeckém kraji loni vzrostl o 52 procent na 38 z předloňských 25. Počet těžce zraněných při nehodách loni klesl na 86 z předloňských 109. Lehce zraněných ubylo na 1111 z 1142. Celkový počet nehod vzrostl mírně o 1,5 procenta na 4913. Vyplývá to ze statistik, které policie zveřejnila.

Současně policie upozornila na to, že poslední dva roky nelze srovnávat s běžnými lety. Výrazně je totiž ovlivnila epidemie nemoci covid-19, která znamenala mimo jiné nižší intenzitu dopravy. V hradeckém kraji byl celkový počet nehod v letech 2020 a 2021 vždy nižší než v letech 2017 až 2019.

Loňských 38 mrtvých při silničních nehodách představuje druhý nejvyšší počet mrtvých od roku 2013. V roce 2019 v kraji při nehodách zemřelo 48 lidí. Mezi lety 2013 a 2018 počet obětí nehod trvale klesal. Počet nehod, které skončily smrtí nebo zraněním, v kraji loni klesl na 964 z předloňských 1016.

Ubylo nehod, jejichž viník byl opilý, a to na 210 z předloňských 224. Zhruba v 60 procentech případů měl opilý řidič v krvi více než 1,5 promile alkoholu. Počet řidičů, kteří způsobili nehodu pod vlivem drog, se loni zvýšil z šesti na 13.

Celková škoda při nehodách evidovaných policií loni v Královéhradeckém kraji vzrostla o deset procent na 363 milionů korun.

Jednou z nejtragičtějších loňských nehod byl v dubnu střet osobního a nákladního auta u Nového Města na Královéhradecku. Zemřela při něm řidička osobního auta a později v nemocnici šestileté dítě.

V srpnu při střetu motorky s návěsem traktoru u Jičíněvse na Jičínsku zahynuli dva lidé na motocyklu. V říjnu nepřežili u Holína na Jičínsku srážku svého auta s nákladním vozem řidička a její spolujezdec. Při únorové srážce dodávky a kamionu na 77. kilometru dálnice D11 se zranili čtyři lidé, z nich jeden člověk zemřel.

Poslední tragická nehoda loňského roku se stala 22. prosince u Kosiček na Královéhradecku. Srazila se tam dvě auta, řidič jednoho z nich později na následky zranění v nemocnici zemřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, nehody, doprava, statistika, úmrtí, policie, covid-19, alkohol, drogy, řidič, havárie, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích hradeckého kraje loni zemřelo 38 lidí po 25 předloni, nehod přibylo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.