Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V úterý pozitivní dva, ve čtvrtek 19 žáků. Důvod? Použili jsme jiné testy, říká ředitel hradeckého gymplu

Ve čtvrtek dopoledne podstoupila většina žáků další kolo testování na přítomnost onemocnění COVID-19. V Královéhradeckém kraji zachytil antigenní způsob testování minimum pozitivních případů. Například ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové upozornil na různou kvalitu antigenních testů. V úterý měl pozitivní dva studenty. Ve čtvrtek použil jiné testy. Pozitivních jich bylo 19.

„Je to jiný výrobce a jiná firma. Jde také o jiný způsob zpracování. Všechny ty testy se provádějí odběrem z nosu. U některých ale čekáte na vyhodnocení 20 minut, u jiných 15. Některé vyžadují tři kapky roztoku, jiné pět. Je to vlastně jiný princip, ale jinak technicky provedené,“ vysvětluje rozdíl v použitých testech ředitel školy Matěj Ondřej Havel.  

Zároveň poukázal na to, že falešná pozitiva u obou antigenních testů byla vysoká. V případě čtvrtečního testování nejsou ještě všechny PCR testy vyhodnocené. Už teď je ale jasné, že většina z nich vyšla nesprávně. „Z těch 19 mám zatím výsledek u devíti. Skutečně pozitivní jsou dva. Sedm ostatních je pozitivních falešně,“ dodal Hradecké Drbně Havel.   

Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové má doma s potvrzeným onemocněním COVID-19 jednoho zaměstnance. Studentů s koronavirem je doma v izolaci pět. V karanténě není podle ředitele nikdo. 

Antigenní testování zachytilo 0,18 procenta pozitivních studentů v kraji 

Ve čtvrtek bylo v Královéhradeckém kraji otestováno 58 786 žáků a 8 780 studentů. Antigenní test vyšel pozitivně u celkem 167 lidí. Konkrétně u studentů a žáků je tedy pozitiva na hranici 0,18 procent. „V současné době čeká na všechny výsledky PCR testů,“ upozorňuje mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.  

Nejméně pozitivních studentů má podle hejtmanství Náchod. Naopak situace se zhoršila v Trutnově. Podle zástupců radnice ve třech ze šesti základních škol bylo ve čtvrtek sedm žáků antigenně testováno s pozitivním výsledkem a na dvou byl pozitivní vždy jeden zaměstnanec. 

„Dvě základní školy již mají celkem tři třídy v karanténě, v jedné předpokládají od pondělí uzavření celého druhého stupně s ohledem na pozitivitu pedagoga. Situace se tedy zhoršuje, přičemž některé školy začínají dostávat také informace z rodin o PCR potvrzené pozitivitě," řekl dnes vedoucí Odboru sociálních věcí, školství a zdravotnictví Městského úřadu v Trutnově Dušan Rejl

Od pondělí 3. ledna do 16. ledna se v České republice testuje na COVID-19 ve školách dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek, a týká se všech. O tom, zda se bude i poté pokračovat ve školách v plošném testování žáků a učitelů dvakrát týdně, nebo jen jednou, se rozhodne dnes. 

Laboratoř Fakultní nemocnice Hradec Králové potvrdila první výskyt nové varianty koronaviru v České republice. Jde o mutaci označenou jako B.1.640, která se objevila u pacienta z Královéhradeckého kraje. Nová varianta koronaviru B.1.640.2, která...

Dva antigeny negativní, PCR pozitivní  

O spolehlivosti antigenních testů se ve společnosti mluví delší dobu. S jeho nepřesností se setkal i jeden ze zaměstnanců naší redakce. V pondělí podstoupil antigenní test na odběrném místě u UHK v Hradci Králové. Do deseti minut přišel SMS zprávou negativní výsledek. Doma ještě pro jistotu absolvovat antigenní samotest, který opět vyšel negativně. Pozitivní však vyšel PCR test, který z preventivních důvodů podstoupil v ten den odpoledne. Od neděle měl příznaky.  

Podle oficiálního covidového portálu České republiky má antigenní test provedený na odběrném místě spolehlivost v rozmezí od 81 do 98 procent. Vzápětí je zde ale uvedeno varování: „To znamená že negativní výsledek z rychlého antigenního testování, které provedl zdravotnický pracovník, nemusí znamenat, že nejste nakažen s takovou spolehlivostí, jako PCR test.“  

U samotestovacích sad je přesnost ještě o něco nižší. Rizikem je také nesprávné provedení nebo vyhodnocení testu. Většina výrobců takzvaných samotestů na krabičce udává citlivost kolem 80 až 90 procent.  

„Problém je především v tom, že jeho kvalita se nemůže rovnat PCR testu. Pokud nemáte příznaky na onemocnění COVID-19 a teprve se testujete, je daleko vyšší pravděpodobnost, že dostanete falešné údaje,“ řekl serveru prevention.com odborník na infekční choroby a profesor medicíny John Sellick

V současné době má v České republice potvrzené onemocnění COVID-19 celkem 108 717 lidí. 2 632 z nich je hospitalizovaných v nemocnici. Jen během včerejšího dne přibylo víc než 3,5 tisíc nových případů.  

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Samuel F. Johanns | Pixabay

Štítky antigenní, test, škola, nákaza, falešná, PCR, testování, žák, student, Hradec Králové, Gymnázium J. K. Tyla, přesnost, spolehlivost, Trutnov, Náchod, ČR, COVID-19, koronavirus, rychlý antigenní test, nemoc, Královéhradecký kraj, Matěj Havel, Česko, John S

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V úterý pozitivní dva, ve čtvrtek 19 žáků. Důvod? Použili jsme jiné testy, říká ředitel hradeckého gymplu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.