Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Galerie Orlických hor získala unikátní sbírku obrazů Miloslava Holého

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou získala do svých sbírek unikátní soubor 12 obrazů Miloslava Holého nazvaný Slatinský rok. Malíř v něm mapuje změnu krajiny v průběhu roku okolo Slatiny nad Zdobnicí. Muzeum za sbírku zaplatilo 1,4 milionu korun. Veřejnost díla poprvé uvidí 29.dubna.

Tvorba Miloslav Holého je neodmyslitelně spjatá s krajinou Orlických hor a jejím podhůřím. “Svůj zájem věnoval především Slatině nad Zdobnicí a okolí říčky Zdobnice. Po léta sem zajížděl za motivy a jako profesor pražské Akademie výtvarných umění a později její rektor a prorektor sem přivedl za krajinnými náměty mnoho svých žáků," uvedl kurátor Orlické galerie Vlastislav Tokoš.

Na 12 obrazech malíř zachytil krajinu v proměnách jednotlivých ročních období. „Cyklus ukazuje život v podorlické vsi od atmosféry jarních a letních měsíců plných dynamiky až po zasmušilost podzimu a drsnou horskou zimu. Zajímavostí je, že Miloslav Holý vybraný motiv maloval vždy ve stejnou dobu a za stejného osvětlení vícekrát. Každý obraz i jeho jednotlivost tak patří k tomu nejlepšímu z malířovy krajinářské tvorby," uvedl Tokoš.

Cyklus Slatinský rok představuje vrchol autorovy tvorby a má i důležitý dokumentační aspekt, protože se vztahuje ke konkrétní lokalitě v Orlických horách. Zakoupená sbírka se tak stala stěžejním exponátem dlouhodobé výstavy malířů Orlických hor a Podorlicka s názvem Rok v Orlických horách.

Rychnovské muzeum dlouhodobě usilovalo o pořízení cyklu Slatinský rok do svých sbírek. Miloslav Holý byl vynikající malíř, který část svého díla spojil s naším regionem. Vedení muzea plánuje v příštím roce cyklus Slatinský rok vystavit pro veřejnost. Bude to jedinečná příležitost opět toto dílo spatřit,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Muzeum zakoupilo Slatinský rok za 1,4 milionů korun od vnuků Miloslava Holého. Významnou akvizici financovalo Ministerstvo kultury České republiky. Částečně se na ni podílel také Královéhradecký kraj

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, muzeum, galerie, Orlické hory, Slatina nad Zdobnicí, malíř, sbírka, krajina, Miloslav Holý, Rychnov nad Kněžnou, výstava, Muzeum a galerie Orlických hor, Akademie výtvarných umění v Praze, Martina Berdychová, Zdobnice, Ministerstvo k

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie Orlických hor získala unikátní sbírku obrazů Miloslava Holého  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.