Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Hradci Králové je potvrzená nová mutace koronaviru B.1.640. Jde o první výskyt v České republice

, aktualizováno 6. ledna 2022, 14:08

Laboratoř Fakultní nemocnice Hradec Králové potvrdila první výskyt nové varianty koronaviru v České republice. Jde o mutaci označenou jako B.1.640, která se objevila u pacienta z Královéhradeckého kraje. Nová varianta koronaviru B.1.640.2, která byla objevena ve Francii, by měla být sledována, ale zatím v ní experti nevidí velké nebezpečí. Muž nakažený variantou B.1.640 není v Hradci hospitalizovaný.

„Vzorek byl u muže odebraný 29. prosince 2021 pro podezření na variantu omicron, k sekvenaci jsou připraveny ještě vzorky dvou příbuzných. Způsob nákazy u muže nyní prověřují hygienici,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička. Nemocnice data poskytla Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

Varianta B.1.640 byla poprvé detekována v Republice Kongo v září 2021, odhalena byla od té doby v různých státech v necelých čtyřech stovkách případů, nejvíce jich je hlášeno z Francie. "Měli bychom tuto i jiné varianty pozorovat, ale není důvod ke znepokojení právě kvůli této variantě," řekl agentuře DPA expert na virové varianty Richard Neher ze švýcarské Basilejské univerzity.

Světová zdravotnická organizace rozlišuje u potenciálně nebezpečných variant koronaviru tři kategorie: znepokojivé varianty, varianty, jimž je třeba věnovat pozornost, a sledované varianty. B.1.640 tedy spadá do třetí kategorie, společně se dvěma dalšími, zatímco omikron, který začíná převažovat ve stále větším počtu zemí, je v první kategorii. Sedmnáct variant, které WHO od začátku pandemie sledovala, vykazovalo krátkou životnost nebo se ukázaly jako málo nebezpečné a už jim není věnována zvláštní pozornost.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bokskapet | Pixabay

Štítky B.1.640, koronavirus, ČR, Hradec Králové, varianta, mutace, fakultní, nemocnice, laboratoř, onemocnění, Kongo, COVID-19, Česko, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Francie, Královéhradecký kraj, Světová zdravotnická organizace, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové je potvrzená nová mutace koronaviru B.1.640. Jde o první výskyt v České republice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.