Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Domově U Biřičky v Hradci Králové pomáhají s péčí o seniory moderní technologie

Domov U Biřičky v Hradci Králové je pilotním pracovištěm pro celou řadu inovací z oblasti vědy a výzkumu. Zaměstnanci tady například využívají k monitoringu životních funkcí klientů podložky Anume care, které umožňují vzdálené sledování zdravotního stavu pacientů. Senioři tak dostávají nejkvalitnější péči, a navíc se podílí na vývoji nových projektů.

Jedná se o dobrý příklad propojování inovací v kraji se sociální oblastí. Podložky se testují v reálném prostředí, což je pro jejich zdokonalení nenahraditelné,“ řekl ke spolupráci první náměstek hejtmana pro oblast inovací, investic a technologií Pavel Bulíček.

Chytré podložky Anume care mají senzory zabudované v podložce pod matrací, tedy mimo přímý kontakt s klientem. Díky nim může ošetřující personál sledovat zdravotní stav klienta i na dálku. Monitorují různé vitální funkce, hlavně dechovou a tepovou frekvenci a variabilitu srdečního tepu. Z dechu dokáží odhalit třeba spánkovou apnoi, či respirační potíže. Z analýzy srdečního tepu například výskyt arytmií. „To vše s přesností na milisekundy. Díky tomu může přístroj u některých pacientů odhalit příznaky onemocnění ještě dříve, než je začnou skutečně pociťovat,“ popsal využití podložek Richard Cimler.

Domov U Biřičky nyní využívá deset těchto podložek a je tak pilotním pracovištěm, kde se funkce nových technologií testují v reálném prostředí. Jejich využití si pochvaluje i personál, kterému podložky usnadňují práci. „Naše sestřičky mají díky podložkám kompletní operativní monitoring základních fyziologických funkcí klientů, v jejichž lůžku je podložka zabudována. Jedná se hlavně o klienty s potřebou zvýšené zdravotní péče a trávící značnou část dne na lůžku. Mají tak možnost rychleji z jednoho displeje kontrolovat, co se děje s klientem na opačné straně budovy. Podložka také avizuje potřebu změny polohy, usnadňuje tak organizaci polohování. Jde tedy jednoznačně o zvýšení kvality zdravotní péče a usnadnění práce pro zdravotnický personál,“ popsala fungování podložek ředitelka Domova u Biřičky Daniela Lusková.

Přidanou hodnotou této spolupráce je fakt, že podložky vyvíjí místní Výzkumný tým z Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové. Inovace je součástí grantového projektu Chytrá řešení, jehož posláním je zapojení chytrých technologií do péče o seniory a snížení zátěže pečovatelů.

Program podpořený Technologickou agenturou České republiky realizuje výzkumný tým ve spolupráci s kolegy z Ostravské univerzity a ošetřovateli z partnerských domovů pro seniory SeneCura. Výroba a instalace podložek probíhá v rámci projektu Czech-rise-up jehož součástí je umístění podložek v Domově U Biřičky. Výzkumný tým z Přírodovědecké fakulty UHK a start-up Deeplab s.r.o. nadále tento unikátní monitorovací systém vyvíjí. V současné době je zejména v senior centrech po celé České republiky využíváno přes dvě stě podložek.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Domov U Biřičky, senioři, personál, zdravotnictví, sociální služby, podložky, monitoring, léčba, technologie, věda, výzkum, podložka, projekt, Pavel Bulíček, Daniela Lusková, Ostravská univerzita, Technologická agentu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Domově U Biřičky v Hradci Králové pomáhají s péčí o seniory moderní technologie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.