Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stavba 1,5 kilometru dlouhého obchvatu Opočna bude trvat tři roky. Hejtmanství vybralo firmu

Královéhradecký kraj vybral společnost, která postaví druhou část obchvatu města Opočno. 1,5 kilometru dlouhou silnici postaví za 180,7 milionu korun sdružení firem M-Silnice a Eurovia. Informoval o tom server zdopravy.cz. Se stavbou se začne ještě letos.

Mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann potvrdil, že se začne stavět ještě v prvním čtvrtletí letošního roku. Hotovo bude o tři roky později. Stavba nové silnice naváže na první část obchvatu, který vyvádí dopravu po severní části města. Nová část povede od kruhového objezdu s Nádražní ulicí, přes Zlatý potok až k čerpací stanici u silnice vedoucí z Opočna do Třebechovic pod Orebem.  

O druhé části obchvatu Královéhradecký kraj mluvil dlouho. Při otevření první části hejtmanství slíbilo, že se další část začne stavět nejpozději v roce 2022. To se nakonec podařilo splnit. „Městu se neskutečně uleví, ty kamiony v centru města nejsou nic příjemného,“ řekla při oficiálním otevření silnice starostka Opočna Šárka Škrabalová (Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst). 

Obchvat je přeložkou silnice druhé třídy číslo 298, která dosud vedla centrem města. Má odvést z centra města většinu tranzitní dopravy. Stavba je součástí osmimiliardové investice státu a kraje do veřejné infrastruktury v zóně Solnice - Kvasiny, kde je závod automobilky Škoda Auto. 

Otevření obchvatu doprovázelo několik komplikací 

Hejtmanství první část obchvatu slavnostně otevřelo už 11. srpna, to ale bez souhlasu silničního správního úřadu v Dobrušce. Po sedmi dnech se proto uzavřel a řidiči se vrátili na silnice vedoucí centrem. Vše se podařilo vyřešit až na začátku října, kdy Královéhradecký kraj získal chybějící dokumenty.  

Vydání rozhodnutí dobrušského úřadu předcházelo předložení souhlasných stanovisek hygieniků, hasičů, policie a zkoušek z prováděných stavebních prací a doklady a certifikáty použitých výrobků. „Dne 10. září proběhla kontrolní prohlídka stavby. Speciální stavební úřad tehdy neshledal závady v provedení stavby, které by ohrožovaly bezpečnost, zdraví osob nebo zvířat," uvedl mluvčí. 

Obchvat Opočna byl otevřen bez souhlasu stavebního úřadu, auta na něj od úterý nemohou

Auta od úterý nemohou na severní obchvat Opočna, který se slavnostně otevřel 11. srpna. Královéhradecký kraj silnici otevřel bez souhlasu stavebního úřadu v Dobrušce. Hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a radní pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS)...

Místním už se z části ulevilo 

První část obchvatu Opočna se otevřela v první polovině srpna roku 2020. Místní na vytouženou silnici čekali 30 let. Dva kilometry dlouhá trasa za 147 milionů korun vyvedla stovky kamionů z centra města. Dvoupruhový obchvat od města dělí betonová protihluková stěna. 

Na otevření první části obchvatu se přišlo podívat i několik desítek místních. Například Katka Strnadová bydlí jen kousek od náměstí, otevření obchvatu je podle jejích slov spása. „Někdy je to fakt strašný. Člověk pomalu neslyší ani televizi. Tak snad se to teď zlepší,“ říká. 

Nejvíce zatížené bylo samotné centrum města a Kupkovo náměstí. Tudy denně projíždělo několik stovek nákladních aut a nespočet osobáků mířících do Dobrušky a dál Orlických hor nebo Nového Města nad Metují. To se podepsalo i na samotném stavu náměstí a průtahu města. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky obchvat, doprava, Opočno, stavba, silnice, Královéhradecký, kraj, výběrové, řízení, firma, společnost, přeložka, průtah, Rychnovsko, Královéhradecký kraj, centrum města, Eurovia CS, ŠKODA AUTO a.s., Dobruška, Třebechovice pod Orebem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba 1,5 kilometru dlouhého obchvatu Opočna bude trvat tři roky. Hejtmanství vybralo firmu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.