Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na některých řekách stále platí povodňová aktivita. Hasiči museli odčerpávat vodu ze sklepů i parkoviště

Královéhradecký kraj zasáhly silné deště, nejvíce pršelo v Krkonoších a Orlických horách. S větším množstvím vody pochopitelně stoupla voda v některých řekách. Podle meteorologů bude nebezpečí povodní platit až do dnešního odpoledne. Hasiči už museli odčerpávat vodu ze sklepů například v Nové Pace nebo Hronově.

Nejvíce srážek včera spadlo v Krkonoších a Orlických horách. Šlo o 15 až 40 litrů na metr čtvereční. Například ve Špindlerově Mlýně napršelo 50 litrů vody na metr čtvereční. V Peci pod Sněžkou se voda ze srážek a roztátého sněhu valila ulicemi.  

;

Ucpaná kanalizace způsobila komplikace například v Náchodě, kde voda zaplavila parkoviště na sídlišti. Hasiči museli vodu odčerpat i z některých sklepů v Nové Pace na Jičínsku a Hronově. U podobných případů zashovali hasiči i v Dolní Radechové, Staré Pace, Skuhrově nad Bělou, Vrchlabí, Špindlerově Mlýně nebo Mostku. 

Ještě dnes ráno bylo Labe na druhém stupni  

Podle aktuální předpovědi a také vodohospodářů se situace od dnešní noci zlepšuje. „Současně očekáváme pozvolný vzestup hladin na zasažených tocích s dosažením kulminací na horních částech toků během noci," uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr

Ještě dnes ráno platil první stupeň povodňové aktivity na řece Labe v Dolní Olešnici a Brodu. Dvojka byla ve Stanovicích. Orlice v Týništi a Čermné nad Orlicí byla na prvním stupni.  

Na vývoj počasí vodohospodáři reagují odpouštěním přehrad. Na přehradě Labská ve Špindlerově Mlýně již v sobotu a v neděli zvedli odtok na 21 metrů krychlových za vteřinu z předchozích 1,5 metru krychlového za vteřinu. Včera odpoledne odtok z Labské byl 14 metrů krychlových za vteřinu. Odtok z Lesu Království byl včera proti konci prosince vyšší téměř desetkrát a byl na úrovni 44 metrů krychlových vody za vteřinu. 

Varování před povodněmi platí do odpoledne  

Pro vybrané regiony v Královéhradeckém kraji platí varování meteorologů před povodněmi do dnešních 17:00. Jde o oblasti kolem Vrchlabí, Trutnova, Dobrušky a Rychnova nad Kněžnou. 

Ještě z počátku dnešního dne se mohou v nižších polohách pod 700 metrů objevovat dešťové přeháňky. „Postupně od severozápadu ve všech polohách srážky smíšené nebo sněhové,“ řekl za hradeckou pobočku meteorologů Dušan Čičman. Maximální teploty dnes vyšplhají mezi 2 až 5 stupňů. V Krkonoších a Orlických horách se rtuť teploměru zastaví mezi -3 a bodem mrazu. 

"Na hřebenech Krkonoš je okolo 20 až 50 centimetrů sněhu. Po masivní oblevě se na horách opět ochladilo, čímž vznikla na povrchu ledová krusta, na kterou napadlo za posledních 24 hodin deset centimetrů nového sněhu," uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše. Slabá vrstva sněhu napadla i v nižších polohách hor. Na Sněžce byly dnes ráno minus čtyři stupně pod nulou, na Luční boudě byly minus tři stupně. V Peci pod Sněžkou se teplota pohybovala kolem nuly.

Sněhové nebo smíšené přeháňky meteorologové slibují i zítra. A to prakticky ve všech polohách na 300 metrů nad mořem. Na většině míst budou přeháňky během dne slábnout. Nejvyšší denní teploty se během čtvrtečního odpoledne dostanou k maximálně 3 stupňům Celsia.  

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky varování, počasí, povodeň, zatopený, hasiči, odčerpání, voda, srážky, bdělost, stupeň, ČHMU, Povodí Labe, Labe, Orlice, Krkonoše, Orlické hory, video, sklep, Královéhradecký kraj, Hronov, Nová Paka, Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na některých řekách stále platí povodňová aktivita. Hasiči museli odčerpávat vodu ze sklepů i parkoviště  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.