Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vyhozené vánoční stromky se v Hradci Králové začnou svážet na začátku příštího týdne

Od příštího týdne začnou Hradecké služby svážet vánoční stromky z domácností. Odstrojené a bez jakýchkoli ozdob je mohou místní nechat u kontejnerů na tříděný odpad. Od 10. ledna se budou postupně odvážet do místní kompostárny k dalšímu zpracování. Každým rokem se podobným způsobem likviduje zhruba 30 tun vánočních stromů.

Průměrná roční spotřeba přírodních vánočních stromků v České republice se odhaduje na 1,2 milionu kusů. Zajímavostí je, že správným tříděním odpadu se ročně podaří zachránit zhruba 2,2 milionu stromů.  

„Opět prosíme všechny, aby stromky odevzdávali čisté a holé, tedy bez ozdob a jakýchkoli obalů, jelikož se vozí do městské kompostárny, kde budou zpracovány. Pokud je potřeba zbavit se umělého stromku, prosíme o jeho předání do některého ze sběrných dvorů,“ říká ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek

Během druhého lednového týdne budou při svozu bioodpadu odváženy i vánoční stromy z rodinných domů. V tomto případě stačí stromek bez ozdob umístit vedle hnědých nádob na bioodpad. „Svoz bioodpadu potrvá do února v četnosti jednou měsíčně, pak se zase vrátí do týdenní frekvence,“ řekla mluvčí hradecké radnice Kateřina Šmídová.  

Lidé z Hradce Králové mohou své vánoční stromky odvážet i přímo do městské kompostárny v areálu letiště. Od prosince do konce února je otevřená vždy v sobotu od 9:00 do 15:00.  

Stejný princip likvidace vánočních stromů funguje i v dalších městech Královéhradeckého kraje. U popelnic je mohou nechat i lidé z Trutnova. „Pravidelně každou sobotu v lednu bude firma Transport Trutnov vánoční stromky svážet,“ řekla mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.  

Balicí papír do tříděného odpadu, stromeček k popelnicím. Kam s vánočními odpadky?

K vánočním svátkům v moderní době neoddělitelně patří dárky. Vedlejším produktem obdarovávání blízkých je však i zvýšené množství odpadu, které domácnosti produkují. Papírové krabice, plastové obaly, balicí papír, vánoční stromky. A o týden...

Kam vánoční strom rozhodně nepatří? 

Řada lidí vozí použité vánoční stromy zpět do lesa. Lesníci však upozorňují na to, že tento způsob je pro zvířata nešťastný. Vánoční strom totiž není vhodné jako krmivo pro zvířata. I po odstrojení totiž často na stromcích zůstávají háčky a zbytky ozdob, které mohou být pro zvířata životu nebezpečné. 

Kvůli zdravotním rizikům, které pro zvířata představují například zapomenuté háčky ve větvích, nepřijímají vánoční stromky od domácností ani zoologické zahrady. Zvířata si však každý rok pochutnají alespoň na nevyužitých vánočních stromcích od prodejců. 

Vysloužilé vánoční stromky v žádném případě nepatří ani dovnitř kontejnerů na tříděný odpad. Stromek je vždy třeba odložit vedle nádob na odpad.  

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OBI

Štítky Vánoce, Tři králové, stromek, strom, odpad, odstranění, popelnice, technické, služby, Hradec Králové, Trutnov, likvidace, nepatří, využití, vánoční stromek, kompost, třídění odpadu, biologicky rozložitelný odpad, Růžov a.s., Česko

Vyhozené vánoční stromky se v Hradci Králové začnou svážet na začátku příštího týdne  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.