Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Další podvod s kryptoměnou. Pachatelé ze seniorky vylákali přes milion korun

Pod záminkou výhodného zhodnocení financí vylákali podvodníci od šedesátileté ženy platby v celkové výši skoro 1,3 milionu korun. Případem podvodu s kryptoměnou se zabývají jičínští policisté. Ti zároveň nabádají veřejnost, aby nedůvěřovala nepřiměřeně výhodným nabídkám pro zhodnocení peněz a nikomu nesdělovala citlivé osobní informace.

Dosud neznámý pachatel vymámil v průběhu dvou měsíců od šedesátileté ženy životní úspory. Nejprve ji přesvědčil, aby si do počítače nainstalovala program AnyDesk, čímž mu umožnila vzdálený přístup do celého svého počítače. Poté ji přiměl k provedení několika finančních transakcí.

Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a přečinu podvod,“ řekla policejní mluvčí Eliška Majerová. V případě prokázání viny hrozí pachateli trest odnětí svobody až na pět let.

Strůjci podobných podvodů využívají i jinak nazvané investiční portály a často jen nepatrně pozmění způsob spáchání činu. Výsledek ale bývá stejný a poškozených lidí, kteří naletěli, přibývá. Policie proto všechny občany nabádá, aby po telefonu nikomu cizímu nesdělovali své osobní údaje, informace z platebních karet, kódy, díky kterým by se někdo cizí mohl vzdáleně připojit k jejich počítači a nezasílali ofocené osobní doklady.

Pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví a nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy, či jiným způsobem cizí osobě neautorizujte platbu,“ radí mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky podvod, kryptoměna, hacker, počítač, seniorka, peníze, policisté, trest, vězení, údaje, investice, Královéhradecký kraj, AnyDesk

Další podvod s kryptoměnou. Pachatelé ze seniorky vylákali přes milion korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.