Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Horská služba zachraňovala o silvestrovské půlnoci dva turisty ze Sněžky

Horská služba Krkonoše zachraňovala o silvestrovské půlnoci dva turisty z nejvyšší české hory Sněžky. Mlha, déšť a silný vítr vyčerpaly turisty natolik, že v pátek kolem 23:00 již nebyli schopni sejít ze Sněžky zpět na Pomezní boudy. O pomoc tak zavolali horskou službu, uvedl v tiskové zprávě člen Horské služby Krkonoše Tomáš Novák, který na Sněžce zasahoval.

Na pomoc turistům na vrchol Sněžky vyrazila čtveřice záchranářů na terénní čtyřkolce a sněžném skútru. Ještě před jejich příjezdem poskytla turistům úkryt obsluha horní stanice lanovky na Sněžku. Záchranáři turisty vybavili dlouhými nepromokavými pláštěnkami a nesmeky proti uklouznutí. Krátce po půlnoci se vydala skupina turistů a záchranářů ze Sněžky na stanici horské služby do Pece pod Sněžkou. Celá záchranná akce skončila dnes kolem 03:00.

Horská služba uvedla, že cesty na horách jsou nyní pokryté silnou vrstvou ledu. "Pohyb na nich je tak velice obtížný a nebezpečný. Proto doporučujeme všem návštěvníkům a turistům používat v těchto dnech nesmeky ke snížení rizika pádu," uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Právě hlavně u zranění způsobených pády na zledovatělém terénu zasahovali poslední den loňského roku horští záchranáři v Krkonoších. "Naši členové ze všech stanic ošetřili během dne mnoho lehčích zranění. S blížícím se koncem roku se četnost událostí s žádostí o pomoc valila jedna za druhou," uvedl Jirsa. Nejčastěji šlo podle něj u úrazy hlavy, rukou a nohou.

Opilá zraněná žena v Broumově na Silvestra napadla a zranila dva zdravotnické záchranáře

Opilá žena z Broumova na Náchodsku napadla a zranila dva zdravotnické záchranáře, kteří ji asi hodinu po silvestrovské půlnoci přijeli pomoci s jejím zraněním. Šlo o nejvážnější incident související se zásahy zdravotnických záchranářů při...

Krkonošská střediska v závěru roku zaplnily tisíce turistů. Před rokem byly hory kvůli covidovým restrikcích a uzávěře hotelů i lyžařských areálů téměř prázdné. Mohli je navštívit pouze jednodenní turisté.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Kostík

Štítky ČR, rekreace, počasí, hory, Krkonoše, horská služba, Sněžka, Tomáš Novák, Pec pod Sněžkou

Horská služba zachraňovala o silvestrovské půlnoci dva turisty ze Sněžky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.