Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Máme za sebou nejteplejší Nový rok v historii. Silvestrovský rekord ale už 86 let drží Hradec Králové

Na Nový rok se přepisovaly tabulky teplotních rekordů. V Kopistech na Mostecku naměřili 15,7 stupně Celsia. Absolutní silvestrovský rekord ale překonán nebyl. Ten drží Hradec Králové, kde v roce 1935 naměřili 16,3 stupně Celsia. To je zatím nejvyšší silvestrovská teplota v historii měření v Česku. Maxima ukázal teploměr na víc než třech čtvrtinách stanic, které měří 30 a více let.

Velmi teplá byla také silvestrovská noc, na více než polovině stanic padly rekordy pro celý leden. Silvestr byl nejteplejší téměř za devadesát let“, uvedla Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejvyšší teplota byla 31. prosince zaznamenána v roce 1935 v Hradci Králové. Tehdy meteorologové na stanici naměřili 16,3 stupně Celsia, což je zatím nejvyšší silvestrovská teplota v historii měření v Česku. Teplotní rekordy na Silvestra padly na čtyřech pětinách dlouhodobě měřicích stanic. V Děčíně a Českých Budějovicích meteorologové zapsali 15,3 stupně Celsia.

Nejteplejší start nového roku zaznamenala stanice v Kopistech, kde rekordních 15,7 stupně Celsia smazalo dosavadní rekord 12,1 stupně z roku 2007. V Žatci na Lounsku meteorologové naměřili 15 stupňů a v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku 14,7 stupně Celsia. Rekord přitom padnul na devíti z deseti stanic ČHMÚ, které měří alespoň 30 let. "V lednu tam v noci nikdy nebylo tepleji," uvedla Sýkorová. V Děčíně teploměr ukázal 12,5 stupně Celsia, čímž překonal zdejší dosavadní rekord silvestrovské noci pět stupňů z roku 2007. 

O víkendu po Štědrém dni přitom v noci teploty klesaly hluboko pod bod mrazu. Na Jizerce v Jizerských horách bylo až na minus 26,8 stupně Celsia, což byla zatím nejnižší teplota této zimy. Po svátcích ale přišel razantní obrat, a i začátek nového roku se ponese ve znamení nezvykle vysokých teplot. Ještě dnes se podle předpovědi mají teploty pohybovat kolem 13 stupňů. Výrazněji ochladit se má od středy, kdy ČHMÚ předpovídá přes den teploty do sedmi stupňů Celsia a na noc jen lehce nad nulou.

Ohodnoť článek

Štítky rekord, teplota, nový rok, silvestr, stanice, meteorolog, měření, Hradec Králové, ČHMÚ, teploměr, stupeň Celsia, Česko, Český hydrometeorologický ústav, okres Most, Děčín, Štědrý den

Máme za sebou nejteplejší Nový rok v historii. Silvestrovský rekord ale už 86 let drží Hradec Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.