Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Volající vymámil ze seniorů přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Ukradl statisíce

Policie na Hradecku řeší další případy podvodů po telefonu. Podvodníci si vyhlídli pětašedesátiletého seniora a jeho manželku. Dohromady přišli o téměř 800 tisíc korun. Další sedmatřicetiletou ženu okradl o dalších 300 tisíc korun. Scénář byl vždy stejný a počítal s důvěřivostí seniorů.

V prvním případě měl muž zájem o nákup kryptoměn. Přes inzerát se mu ozval člověk, který se nabídl, že s nákupem pomůže. Prvním krokem k údajnému úspěšnému nakoupení měny měla být instalace speciálního programu do počítače.  

„Jednalo se o program pro vzdálenou správu, kterým volající ovládl kompletně celý počítač. Navíc tak získal údaje k platebním kartám, kopii občanského průkazu, fotografii a také přístupová hesla do internetového bankovnictví,“ popisuje mluvčí policie Iva Kormošová. Muž tak ze svého účtu přišel o 410 tisíc korun. 

To však podvodníkovi nestačilo. Muže tak přesvědčil, že je třeba vybrat i peníze z účtu manželky. Ta v tu chvíli ležela v nemocnici, ale autorizační kódy poslala. Z jejího účtu nakonec zmizelo 380 tisíc korun. Podvodník navíc přesvědčil muže, aby si vzal půjčku v hodnotě 120 tisíc korun. „Ověřovací SMS už naštěstí ale neposlal a počítač vypnul. Manželé tak přišli o téměř 800 tisíc korun,“ řekla mluvčí.  

I další případ podvodu se týkal kryptoměn  

V tomto případě už měla třiasedmdesátiletá žena s kryptoměnou zkušenosti. V minulém roce proinvestovala zhruba 10 tisíc korun přes společnost TRADE360. Celý rok se nic nedělo. Až nyní jí přišlo několik e-mailů, ve kterých byla informace o zrušení společnosti. Měla tak vybrat všechny výnosy z investování.  

„Následně jí měl zavolat pracovník ze společnosti, který ji nabídl pomoc se zrušením účtu a převodem výnosu,“ řekla mluvčí. Mělo jít o částku 7,6 tisíce Euro (zhruba 190 tisíc korun). Podle jeho pokynů nainstalovala do svého počítače program na vzdálenou správu, aby ji mohla společnost peníze převést.  

Údajný pracovník ji tvrdil, že nejdříve je nutné stejnou částku v korunách poslat k nim. Následně jí měla být celá suma vrácena. „Přihlásila se do internetového bankovnictví, kde muž sám zadal 200tisícovou platbu, kterou žena potvrdila,“ řekla mluvčí. Žena přišla o celkem 300 tisíc korun.  

„Neinstalujte si do počítače žádné programy, které neznáte, nesdělujte nikomu hesla, přístupové, aktivační ani autorizační kódy, neposílejte kopie osobních dokladů, nesdělujte čísla z platební karty. Vždy jednejte s rozmyslem, nikdo cizí bez zisku v těchto případech nepomáhá,“ varuje policie. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Steve Buissinne | Pixabay

Štítky policie, podvod, kryptoměna, vzdálená, správa, počítat, PC, senior, telefon, Hradecko, finance, peníze, osobní, údaj, internetové bankovnictví, počítač, Královéhradecký kraj

Volající vymámil ze seniorů přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Ukradl statisíce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.