Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Závěr roku se na silnicích může prodražit. Policejní hlídky posilují kontroly

Závěr roku bude na silnicích v Královéhradeckém kraji ve znamení častých policejních kontrol. Policisté se zaměří na nejčastější nešvary řidičů, tedy na rychlou jízdu, řízení pod vlivem a v horských střediscích na nesprávné parkování mimo vyznačená parkoviště. Cílem intenzivnějších kontrol má být zajištění bezpečnosti a plynulosti na silnicích, což by ve výsledku mělo vést ke snížení dopravní nehodovosti.

O tom, jak na silnicích bude bezpečno, rozhodují zejména sami účastníci silničního provozu. "Na silnicích v celém kraji se totiž neustále objevuje velké množství nezodpovědných a neukázněných řidičů, jejichž jednání by v důsledku mohlo mít fatální následky. Z tohoto důvodu se intenzivně v těchto dnech, kdy je předpoklad zvýšeného provozu, zaměřujeme také na řidiče, kteří usedají za volanty svých vozidel pod vlivem alkoholu či drog, dále samozřejmě i na ty řidiče, kteří porušují rychlostní limity anebo nedodržují jakákoliv další ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích," upřesnil Petr Dušek, vedoucí odboru služby dopravní policie Královéhradeckého kraje.

Policejní kontroly budou v nadcházejících dnech na přelomu roku také na příjezdových cestách do horských středisek, kam každoročně míří velké množství návštěvníků. "Jsme připraveni zajistit plynulost dopravy, bezpečnost, ale také veřejný pořádek v turisticky vyhledávaných místech Krkonoš v našem kraji. Cílem policistů na Trutnovsku je zajistit v maximální možné míře bezpečí nejen pro občany, ale pro všechny, kteří k nám zavítají. V případě potřeby regulují policejní hlídky dopravu tak, aby mohla bez problémů projet vozidla údržby, záchranáři, hasiči a podobně“, ujišťuje Pavel Škandera, ředitel územního odboru Trutnov.

Policejní hlídky v horských oblastech ale plní i celou řadu dalších důležitých úkolů. Řeší protiprávní jednání v oblasti kriminality, pomoci v nouzi nebo pátrání. „Například včera jsme přijali cestou tísňové linky tři oznámení o pohřešování osob, z nichž dvě osoby byly nezletilé. Shodou okolností všechna tři pátrání dopadla dobře, děti byly předány zpět k rodičům“, dodává Škandera. Policisté během celé zimy taky vyrážejí na společné služby se strážci KRNAP, které probíhají na skútrech, čtyřkolkách anebo na speciálním skialpinistickém vybavení na hřebenech Krkonoš.

V souvislosti s náporem turistů na horách odborníci radí v žádném případě nepodceňovat rizika spojená se specifickým horským prostředím. Pokud už lidé na horách někam vyrážejí, měli by u sebe vždy mít nabitý mobilní telefon, nejlépe chodit ve skupině a děti nepouštět do přírody bez doprovodu.

V Orlických horách policisté teď zintenzivnili hlídky v úseku, který spojuje oblast Deštného a okolí s Orlickým Záhořím a příhraničním údolím Orlice. Město tady dlouhodobě řeší problém s parkováním u Šerlichu. Po naplnění kapacit obou parkovišť v lokalitě policisté musejí řidiče vracet zpět do údolí. Policisté tady musí zajistit průjezdnost komunikace pro složky IZS, ale také například pro vozidla zimní údržby. Policisté návštěvníky nabádají, aby využívali nedávno zřízenou kyvadlovou dopravu, která má přetíženým silnicím ulevit.

Na Šerlich budou nově jezdit autobusy. Mají ulevit přetížené víkendové dopravě

Se včerejší celostátní změnou jízdních řádů železniční i autobusové dopravy přichází v Královéhradeckém kraji také novinka, která potěší především návštěvníky Orlických hor. Letité problémy s parkováním osobních aut na hřebenech pomohou částečně...

S ohledem na aktuální a průběžně měnící se klimatické podmínky doporučujeme řidičům nepřeceňovat své síly, jezdit maximálně opatrně a dodržovat všechna pravidla silničního provozu. Buďte k sobě navzájem ohleduplní“, nabadá policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Královéhradecký kraj, hlídky, policie, kontroly, závěr roku, přestupky, silnice, doprava, bezpečnost, horská střediska, parkování, Krkonoše

Závěr roku se na silnicích může prodražit. Policejní hlídky posilují kontroly  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.