Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Loňský Silvestr byl klidný kvůli zákazům, volněji bude až letos. Hasiči varují před pyrotechnikou

Kvůli omezením spojeným s pandemií COVID-19 byl poslední Silvestr v Královéhradeckém kraji relativně klidný. Velkou částí k tomu přispěl i zákaz vycházení. Během poslední noci roku 2020 hasiči v kraji zasahovali u 14 událostí. V předchozím roku měli 38 výjezdů. Letos bude Silvestr opět volnější, hasiči proto varují před nezodpovědným používáním pyrotechniky.

Podle hasičů bývá nejvíce požáru v prvních třech hodinách nového roku. Většinou za ně může pyrotechnika. Hasiči proto upozorňují na to, aby lidé používali jen legálně prodávané výrobky a dbali na bezpečné zásady odpalování petard. 

Největší riziko požárů je na travnatých plochách, u kontejnerů s odpady, keřů nebo na balkónech. Právě na terasách mohou chytit květiny nebo uskladněný zahradní nábytek. „Ničím výjimečným nejsou ani zapálená auta nebo byty, do kterých vlétly zapálené světlice," uvedla mluvčí hasičů Nicole Studená. Škody jdou do milionů korun. 

Nejčastěji je příčinou neopatrnost a nedbalost, nesprávná manipulace se zábavní pyrotechnikou a nedodržování bezpečnostních doporučení. „V mnoha případech je na vině i nadměrná konzumace alkoholu, která způsobuje, že lidé přestávají být dostatečně ostražití," podotkla mluvčí. 

Jak správně manipulovat s pyrotechnikou?  
Lidé by petardy a ohňostroje měli odpalovat zásadně na volném prostranství, minimálně 100 metrů od domů. S pyrotechnikou nikdy nesmí manipulovat nezletilé děti. Používat by měli pouze pyrotechniku, která je na českém trhu legálně a má certifikační značku.

Loňský Silvestr z pohledu policie a záchranářů  

Poslední Silvestr byl relativně klidný i z pohledu policie. V poslední den a noc roku 2020 řešili 15 dopravních nehod. Žádná z nich nebyla vážná. „Policisté nemuseli zasahovat u žádné závažné události, vyjížděli k domácím rozepřím, rušení nočního klidu, všechno to ale byly drobnější incidenty," řekla mluvčí policie Eva Prachařová.  

O něco rušnější noc měli záchranáři. Sice nemuseli ošetřovat žádná zranění od pyrotechniky, ale v souvislosti s novoročním ohňostrojem ošetřili dva lidi, které pokousali vyplašení psi. Jejich zranění nakonec nebyla vážná.  

„Celkový počet zásahů se pohyboval na dvojnásobku běžné noční směny. Převažovaly však výjezdy k událostem interního charakteru, jako jsou dušnosti, bolesti na hrudi a zhoršení stavu, mimo jiné i po dietních chybách," řekl mluvčí krajské záchranky Ivo Novák

Ohodnoť článek

Foto Alex Fox | Pixabay

Štítky ohňostroj, pyrotechnika, prevence, hasiči, policie, záchranáři, Královéhradecký, kraj, silvestr, 2020, opatrnost, varování, požár, zranění, Královéhradecký kraj, zábavní pyrotechnika, Ivo Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loňský Silvestr byl klidný kvůli zákazům, volněji bude až letos. Hasiči varují před pyrotechnikou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.