Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Cestování vlakem v kraji bude komfortnější. Flotila se rozroste o 31 elektrických vlaků RegioPanter

V Královéhradeckém kraji budou jezdit nové moderní elektrické vlaky z rodiny RegioPanter. Nová flotila v hodnotě skoro 5 miliard korun bude přepravovat cestující na trase z Hradce Králové do Chlumce nad Cidlinou, z Týniště nad Orlicí a Chocně nebo do Jaroměře. Kraj také podepsal smlouvu s Českými drahami, které budou v následujících deseti letech zajišťovat osobní železniční dopravu v Královéhradeckém kraji.

Nová smlouva začala platit společně s prosincovou změnou jízdních řádů. Na základě ní kraj objedná 58 milionů vlakokilometrů za 9,3 miliardy korun, které bude financovat spolu se státem.

Novou smlouvou jsme zachovali stávající rozsah veřejné dopravy a zároveň stanovili závazné standardy cestování. V rámci trvání nové smlouvy budou nasazeny čtyři desítky nových nízkopodlažních vlaků. Omlazením tak projde až 70 procent všech vlaků nasazených v Královéhradeckém kraji. Aktuálním nákupem se potvrzuje závazek dopravce, že od roku 2024 nasadí v našem kraji nové,“ říká hejtman Martin Červíček (ODS).

České dráhy pokračují v masivní obnově vlakových souprav. Od skupiny Škoda Transportation objednaly další moderní vlak, které cestujícím zlepší komfort přepravy. "Aktuálně jsme podepsali objednávku na 31 třívozových jednotek RegioPanter v hodnotě skoro 5 miliard korun, které plánujeme nasadit například na osobní vlaky z Hradce Králové do Chlumce nad Cidlinou, Týniště nad Orlicí a Chocně nebo do Jaroměře,“ uvádí předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik.

Nové soupravy nahradí ty stávající, které už dosluhují. Cestujícím nabídnou například bezbariérové cestování, palubní Wi-Fi síť a další služby, které se v současných vlacích očekává. „Vlaky mají klimatizované oddíly, bezbariérový nástup, velký prostor pro uložení kočárků a jízdních kol, palubní Wi-Fi, možnost dobíjení ze zásuvek 230 V nebo USB portů. Ve vlacích bude navíc možné dobíjet i elektrické invalidní vozíky a soupravy budou také vybavené moderním audiovizuálním informačním systémem,“ upřesňuje vybavení vlaků Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Nová objednávka 31 moderních vlaků vyšla na bezmála pět miliard korun a vlaky budou dodány v roce 2024. V Královéhradeckém kraji budou jezdit na trase Chlumec nad Cidlinou – Hradec Králové – Týniště nad Orlicí. Také budou přepravovat cestující z Hradce Králové do Svobody nad Úpou a Broumova a z Trutnova přes Starou Paku, Chlumec nad Cidlinou do Kolína.

V případě dokončení plánované elektrizace tratě do Solnice budou elektrické jednotky zajíždět i do Rychnova nad Kněžnou, do té doby budou obsluhovat úsek Týniště nad Orlicí – Choceň.

Následující rok dráhy nasadí deset motorových jednotek, které zajistí přepravu na trase Hradec Králové – Doudleby nad Orlicí – Letohrad/Rokytnice v Orlických horách. V roce 2026 začne jezdit sedm motorových jednotek na trase Náchod – Týniště nad Orlicí – Choceň a Starkoč – Broumov.

Ohodnoť článek

Štítky Vlak, doprava, železnice, modernizace, přeprava, cestujících, investice, Královéhradecký kraj, komfort, bezbariérový, České dráhy, RegioPanter, Hradec Králové, Týniště nad Orlicí, Chlumec nad Cidlinou, Choceň, Jaroměř, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Cestování vlakem v kraji bude komfortnější. Flotila se rozroste o 31 elektrických vlaků RegioPanter  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.