Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jičín hledá banku, která radnici půjčí 180 milionů korun na přestavbu bývalých kasáren

Město Jičín začalo hledat banku, která mu poskytne úvěr až 180 milionů korun pro financování stavby sítí a veřejné infrastruktury v desetihektarovém areálu bývalých kasáren. V lokalitě vyroste nová obytná čtvrť. Banky mohou nabídky radnici dávat do 17. ledna. Sedmnáctitisícový Jičín je od loňského doplacení půjčky na zimní stadion bez úvěrů a novou půjčku si podle vedení radnice může dovolit.

Odhad nákladů stavby infrastruktury a nákladů na stavební a autorský dozor v lokalitě kasárny činí asi 235 milionů korun. Půjde tak o největší investici v novodobé historii sedmnáctitisícového města. Nyní radnice pro výstavbu sítí vybírá stavební firmu. Tendr by mělo město vyhodnotit na začátku roku 2022.

Většinu investice město plánuje zaplatit z úvěru. Zpět město významnou část nákladů získá z budoucího prodeje parcel připravených pro stavbu rodinných a bytových domů. Peníze utržené za parcely tak městu pomohou úvěr splatit. Splatnost úvěru by měla být 12 let. Město si na bance například vymíní, že úvěr bude moci předčasně splatit či nedočerpat, a to bez sankce.

Rozsáhlý areál kasáren město získalo mezi roky 2000 až 2006. V letech 2012 a 2013 většinu budov v areálu zbouralo. Zachovalo z něj jen dvě kasárenské budovy nejblíže centru města, které společnost SeneCura od října přestavuje na domov seniorů. Kasárenské budovy SeneCura letos koupila od města za 11,65 milionu korun.

Ostatní plochu kasáren radnice využije pro stavbu nové obytné čtvrti. Územní studii a katalog domů v lokalitě městu na základě vítězství v architektonické soutěži v roce 2014 zpracovala kancelář Cuboid architekti. Architekti počítají zejména s rodinnými domy a v menší míře s bytovými domy. V místě budou platit regulativy, aby zástavba plynule navazovala na současnou zástavbu na Čeřovce a na linii známé lipové aleje z Jičína do Valdic.

Původně měli areál kasáren přebudovat výhradně soukromí investoři. Žádný ze dvou pokusů předat kasárny soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 rozhodlo, že v úpravách a využití atraktivní lokality bude pokračovat samo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jičín

Štítky ČR, správa, stavby, byty, banky, Jičín, radnice, úvěr, banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín hledá banku, která radnici půjčí 180 milionů korun na přestavbu bývalých kasáren  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.